Berkshire Hathaway, milliardæren og nestoren Warren Buffetts børsnoterte industrikonglomerat, holder denne helgen sitt årlige aksjonærmøte der flere titall tusen samles for å høre «Orakelet fra Omaha» snakke.

Årets utgave er det første med fysisk oppmøte siden før pandemien i 2019.

– Det føles godt å være tilbake. Sammen er vi to 190 år gamle, og jeg tenker at hvis du leder et selskap som er styrt av to karer på 98 og 91, så er du faktisk berettiget til å se dem i levende live, innledet Buffett fra scenen lørdag ettermiddag norsk tid.

I tillegg til taler fra Buffett (91) og hans løytnant Charlie Munger (98) får de oppmøtte aksjonærene også et innblikk i hvordan Berkshire klarte seg gjennom første kvartal. De ferske tallene gir et tydelig bilde på Buffetts prioriteringer i årets tre første måneder, en periode der verdens aksjemarkeder har falt kraftig tilbake.

I første kvartal kjøpte Berkshire nemlig aksjer for rett over 51 milliarder dollar, mens de totale salgene beløp seg til knappe ti milliarder dollar. 51 milliarder dollar tilsvarer omtrent 475 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Utviklingen står i sterk kontrast til hvordan Buffett har styrt Berkshire de siste par årene. Investorlegenden har vært åpen om hva han synes om mange selskapers skyhøye verdier som bygget seg opp under pandemien, og har ment at det har vært stadig vanskeligere å finne aktiva med potensial for betydelig avkastning, skriver Financial Times.

Milliardportefølje

Berkshire Hathaways røtter strekker seg tilbake til 1800-tallet og var opprinnelig en tekstilprodusent med tilholdssted i Omaha i delstaten Nebraska i USA. På 1960-tallet begynte Buffett å kjøpe aksjer i selskapet og tok etter hvert over Berkshire og gjorde det til konglomeratet slik det er kjent i dag.

Berkshire er selv børsnotert til en markedsverdi på over 700 milliarder dollar. Det er heleier av blant annet forsikringsgiganten Geico, hurtigmatkjeden Dairy Queen og batteriprodusenten Duracell.

I tillegg eier Berkshire aksjer for flere milliarder dollar, blant annet i Apple og Coca-Cola. Ifølge Wall Street Journal var selskapets aksjeportefølje verdsatt til 331 milliarder dollar ved utgangen av 2021.

Når Buffett går på scenen for å gi sin sedvanlige tale senere lørdag er det ord som vil bli fulgt nøye med på. I tillegg skal det være en spørsmålsrunde på en time der Berkshire-toppene svarer på spørsmål fra publikum.

Det årlige aksjonærmøte har fått kjælenavnet «Woodstock for kapitalister». I sin åpningstale gikk han hardt ut mot spekulanter i aksjemarkedet.

– Wall Street tjener penger uansett, men de tjener enda mer når folk gambler i stedet for investerer, sa investorlegenden, og la til at store, amerikanske selskaper er blitt til «pokersjetonger» som brukes i markedsspekulasjon.

Handlet på «billigsalg»

Selv om Berkshire og Buffett altså var svært aggressive med aksjekjøpene i første kvartal, endte likevel resultatet langt svakere for konglomeratet på starten av året.

Nettoinntektene endte på knappe fem og en halv milliard dollar, ned fra 11,71 milliarder dollar i samme periode i fjor. Driftsresultatet endte på omtrent akkurat det samme på drøye syv milliarder dollar.

Ifølge Wall Street Journal blir inntektsfallet tilskrevet tap på investeringer og svakere resultater innen forsikringsvirksomheten. Samtidig skal det være klart at et fall i Berkshires nettoinntekter ikke nødvendigvis er et faresignal. Gitt selskapets store investeringer på aksjemarkedet vil resultatene ofte variere, siden det er nødt til å inkludere urealisert gevinst og tap i kvartalstallene.

Samtidig som at aksjemarkeder verden over har falt kraftig tilbake de siste tre-fire månedene, har Buffett benyttet muligheten til å handle på «billigsalg».

Lørdag ble det klart at Berkshire har økt sin eierandel i oljeselskapet Chevron, der det nå eier aksjer for om lag 25,9 milliarder dollar. De siste månedene har det også blitt kjent at Buffett har sikret seg betydelige aksjeposter i oljeselskapet Occidental og pc-produsenten HP.

Ved utgangen av første kvartal satt Berkshire på 106 milliarder dollar i kontanter, det laveste nivået siden tredje kvartal 2018, ifølge Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.