Seismikkselskapet Shearwater Geoservices, som er eid av Rasmussengruppen og GC Rieber Shipping, kjøper Schlumbergers seismikkvirksomhet for 600 millioner dollar, tilsvarende fem milliarder kroner, ifølge en melding onsdag.

GC Rieber Shipping stiger 22 prosent på Oslo Børs til sitt høyeste nivå siden februar.

Rasmussengruppen skyter inn mer penger

Allerede i januar varslet den amerikanske oljeservicegiganten Schlumberger at det ikke lenger kom til å satse på seismikkinnhenting. Schlumberger skrev at den eneste produktlinjen som ikke møtte lønnsomhetskravene fremover var selskapets seismikkinnhenting.

– Vi har derfor tatt den vanskelige beslutningen om å gå ut av marin- og landseismikkinnhenting, og vil i stedet bruke WesternGeco sin produktlinje mot «asset-light business», som er bygget på vår ledende posisjon på multiklient, dataprosessering og geofysisk analyse, sa Schlumberger-sjef, norske Paal Kibsgaard.

Nå legger Rasmussengruppen og GC Rieber Shipping fem milliarder på bordet for å sikre seg at WesternGeco kommer under norske vinger. Rasmussengruppen og GC Rieber Shipping eier 50 prosent hver av Shearwater Geoservices som skal hente 325 millioner dollar fra eksisterende aksjonærer gjennom en rettet emisjon for å finansiere oppkjøpet.

GC Rieber Shipping vil tegne seg for 28 millioner dollar, mens Rasmussengruppen tegner seg for resten - altså 297 millioner dollar, eller 2,5 milliarder kroner.

– Gode eiendeler til en rimelig pris

Administrerende direktør i Rasmussengruppen, Dag Rasmussen, er sterk i troen etter kjøpet av Schlumbergers seismikkvirksomhet.

–Dette er jo et marked som ligger nede, og vi føler vi får kjøpt gode eiendeler til en rimelig pris. Det følte vi også da vi gikk inn i Shearwater Geoservices sammen med Rieber, sier han.

–En kan aldri være sikker, selvfølgelig, men om verden i fremtiden trenger seismikk, som vi jo tror, blir dette bra, sier Rasmussen.

Schlumberger inn i Shearwater

Kjøpet innebærer et kontantvederlag til Schlumberger, samt at den amerikanske giganten får aksjer i Shearwater tilsvarende 15 prosent av selskapet. Dermed fordeler eierskapet i Shearwater seg slik:

  • Rasmussengruppen 65 prosent.
  • GC Rieber Shipping 20 prosent.
  • Schlumberger 15 prosent.

Shearwater vil også få tilført 50 millioner dollar i arbeidskapital for å sikre en mer robust finansiell plattform, som gir et samlet finansieringsbehov på 650 millioner dollar.

De resterende 325 millioner dollarene vil bli skaffet ved gjeld fra DNB og Sparebank 1-SR Bank.

Transaksjonen er ventet å bli sluttført i løpet av året.

14 skip

– Denne kombinasjonen vil gjøre Shearwater til en ledende global og teknologisk drevet fullservicetilbyder av marine geofysiske tjenester med en sterk finansiell plattform som er i stand til å levere eksepsjonelle kundeløsninger, sier administrerende direktør Christian Berg i GC Rieber Shipping i en melding.

Etter oppkjøpet vil Shearwater ha en flåte på 14 seismikkskip som kan drive 3D, 4D- og havbunnsseismikk, i tillegg til 600 ansatte.

– Vi samler to sterke og komplementære virksomheter og skaper et verdensledende seismikkselskap med en solid finansiell og strategisk forankring. Vår strategi har vært å bygge et sterkere selskap i den nedturen markedet har vært gjennom, og vi er meget glade for den støtten vi får fra våre eiere som muliggjør denne transaksjonen, sier konsernsjef Irene Waage Basili i Shearwater i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik høres en bitcoinfabrikk ut
Konstant støy fra viftene på bitcoinfabrikken i Hønefoss har fått naboene til å reagere. Selskapet som eier fabrikken har tatt bråket på alvor, de har nå investert syv millioner kroner for å fikse problemet.
00:51
Publisert: