Sportsutstyrkjeden XXL skriver i en børsmelding tirsdag ettermiddag at det venter et fall i inntektene i andre kvartal i år, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Grunnene som blir oppgitt er «svakere kundesentiment» og noe redusert etterspørsel generelt.

XXL venter nå inntekter for kvartalet på rundt 2,2 milliarder kroner, mot en omsetning på 2,4 milliarder kroner i andre kvartal i fjor.

Selskapet venter videre et bruttoresultat på mellom 190 og 220 millioner kroner, mot 392 millioner i andre kvartal i fjor.

«Høyere aktivitet innen markedsføring vil påvirke bruttomarginen, som er ventet å være på rundt 38/39 prosent», skriver XXL i børsmeldingen.

XXL-aksjen falt over 2,6 prosent tirsdag, til sluttkurs 8,8 kroner.

– Markedet har nok lenge skjønt at andrekvartalstallene ble svake, men dette er nok verre enn fryktet, sier Sparebank 1 Markets-analytiker Øyvind Mossige.

Sjefsavgang

Resultatvarselet kommer kun en måned etter at det ble klart at toppsjef Pål Wibe er ferdig i sin stilling, to år etter at han begynte som konsernsjef. Til DN sa styreleder Hugo Maurstad at det var uenigheter som førte til Wibes avgang.

Wibe er toppsjefen som er kjent for å snakke i sportsmetaforer og har flere ganger tatt imot avisene på hovedkontoret på Alnabru der han har snakket varmt om lagarbeid og XXLs posisjon i Norden.

Etter seks år i lavpriskjeden Europris, sa han i 2020 opp for å ta over sjefsrollen i XXL. Siviløkonomen fra Hamar tiltrådte i sportsutstyrsgiganten 1. april 2020, og kom dermed inn på et tidspunkt hvor XXL-aksjen befant seg på et bunnpunkt, og selskapet sto i en krise.

Kort tid etter ble en ny finansieringsplan ble lagt frem, og kombinert med knallsterke salgstall for XXL sommeren og høsten 2020, fikk investorene fornyet tro på aksjen. I oktober 2020 nådde aksjen et toppunkt på 28,6 kroner, som var en oppgang på nær 700 prosent fra bunnpunktet i mars 2020.

Aksjen har imidlertid falt mer eller mindre konstant siden den gang. Siden toppen i oktober 2020, har aksjen falt over 60 prosent. Kursnedgangen så langt i år er på over 33 prosent.

Analytiker Mossige er klar på at XXL lenge har hatt en inntjening som ikke forsvarer aksjekursen. Men med det siste års bratte fall begynner han å kunne se verdier.

– Dersom de kan få bedre kontroll på driften og adressert noen grunnleggende utfordringer, blant annet knyttet til hvilken bruttomarginen nåværende modell muliggjør, vil det være positivt, sier han.

Sluttpakke i millionklassen

Wibe sitter på 2,22 millioner XXL-aksjer gjennom sitt heleide selskap Nordkronen II, aksjer som ble kjøpt til kurs ni kroner.

Wibe har også XXL-aksjer gjennom et investeringsprogram som ble opprettet for ledende ansatte og styremedlemmer i 2020. Ledelsen gikk inn med totalt 20 millioner kroner i selskapet XXL Management Invest, hvorav Wibe sto for 6,25 millioner. XXL Management Invest fikk også et lån på 41 millioner kroner fra XXL.

XXL Management Invest kjøpte så aksjer i børsnoterte XXLs datterselskap XXL Sport & Villmark for 61 millioner. Kjøpskursen tilsvarte 9,64 kroner for XXL-aksjen, fratrukket en rabatt på 25 prosent, altså 7,23 kroner.

I dag står XXL-aksjen i 8,8 kroner. Wibes 2,22 millioner aksjer er med det verdt rundt 20 millioner kroner. Ifølge XXLs lederlønnserklæring får Wibe en sluttpakke tilsvarende 18 måneders lønn. Med utgangspunkt i fjorårets lønn på fem millioner kroner, vil Wibe dermed få med seg 7,5 millioner kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.