XXLs styreleder Hugo Maurstad utelukker ikke at kjeden er interessert i restene etter Gresvig-konkursen.

– Generelt kan jeg si at vi ser på alle muligheter, både varelager, butikker og selskaper, sier Maurstad.

I en årrekke har Gresvig og XXL kjempet side om side. For Gresvig endte det med konkurs, mens XXL har mistet en halv milliard i omsetning det siste året.

– De beste bitene av Gresvig vil leve videre. De er en viktig del av sportsinfrastrukturen i Norge. Butikkene som forsvinner først er de som ligger nær oss, sier Maurstad.

XXL-aksjen faller rundt 14 prosent fredag etter at selskapet la frem et resultat før skatt på minus 460 millioner kroner og skriver ned varer for 385 millioner kroner, som verdsetter selskapets varelager til 2,8 mrd. kroner, ned fra 3,2 mrd. på slutten av 2018.

Det bratte kursfallet markerer et nytt bunnivå for XXL-aksjen som nå handles til 10,30 kroner. Siden toppen i oktober 2016 har aksjekursen til XXL falt rundt 90 prosent.

Risiko for brudd på lånevilkår

Sportsutstyrskjeden skriver i kvartalsrapporten at det er en risiko for at selskapet ikke oppfyller sine lånevilkår ved utgangen av første kvartal 2020 gitt det de utfordrende markedsforholdene og XXLs gjeldsnivå.

Videre skriver selskapet at selskapet nå ser på «ulike alternativer for langsiktig bærekraftig kilder for finansiering» for selskapet.

Butikktallet må ned

XXL-ledelsen erkjenner at sportsmarkedet er overmettet og at antallet butikker må ned. Nå starter de et massivt nedsalg av varelageret.

– Vi forventer restruktureringer i markedet og at butikker må stenge, sier konstituert XXL-sjef Tolle Grøterud.

Varelageret har blitt større enn ventet på grunn av de dårlige snøforholdene. Nå gjøres det ekstraordinære nedskrivinger på 385 millioner millioner.

I Norge falt inntektene med 16 prosent i fjerde kvartal (sammenlignbar vekst), mens i Østerrike som skulle være kjedens neste vekstmarked falt inntektene med 23 prosent i sammenlignbare butikker. XXL-sjefen forklarer at butikkene i Østerrike er utsatt for kannibalisering. XXL mistet en halv milliard i salgsinntekter i året som gikk.

– Vi har høyere ambisjoner om salgsvolum over tid, og skal åpne to butikker i Wien i år.

Kjeden vil nå oppgradere konseptet for å gjøre butikkene mer spennende.

– Konseptet har i flere år stått stille.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.