Sportsutstyrskjeden XXL legger onsdag morgen frem tall for tredje kvartal.

Resultatene ble akkurat som ventet på forhånd med et resultat før skatt på 131 millioner kroner. Men med kvartalsresultatet følger også nyheter som endringer i ledelsen.

XXL varsler at administrerende direktør Fredrik Steenbuch går ut av ledelsen og blir erstattet av tidligere Swix-sjef Ulf Bjerknes. Det skjer etter et forferdelig år på børs for XXL som har falt 56 prosent i år.

Steenbuch har vært administrerende direktør i XXL siden 2007. XXL-aksjen stiger rundt 13 prosent onsdag formiddag.

Går ut av ledelsen

Bjerknes var administrerende direktør i skiutstyrsprodusenten Swix fra 2008 frem til 2017 da han plutselig gikk av på dagen.

– Dette er veldig enkelt. Det er et livsstilsvalg. Jeg har jobbet ekstremt mye i mange år. Det er litt som jeg har sagt til ansatte at nå har jeg brukt ekstremt mye tid på å gjøre alle andre fornøyde og rikere i mange år. Nå skal jeg følge opp egne interesser, sa Bjerknes til DN da.

I februar fant han seg til rette i XXL der han ble driftsdirektør. Nå, et drøyt halvt år senere, tar han over sjefsrollen.

«Fra og med 1. desember 2018 vil Fredrik Steenbuch ta en mer operasjonell rolle utenfor ledelsen, endre XXL, i takt med den kjappe og fundamentale endringen som foregår i detaljhandel», skriver selskapet i meldingen.

Kraftig fall på børs

Det kraftigste fallet kom etter at selskapet la frem resultater for andre kvartal. Da falt aksjen fra 68 kroner til 50 kroner.

Steenbuch er 11. største aksjonær i XXL. Gjennom selskapet Stamina as eier han 1,89 prosent av aksjene i XXL. Steenbuch har sittet på denne aksjeposten hele siste året og raset i XXL-kursen har gjort at XXL-sjefen før børsåpning onsdag hadde et papirtap på 121 millioner kroner så langt i år på sine XXL-aksjer.

Av de fem analytikerne som dekker aksjen har to en kjøpsanbefaling, to har salgsanbefaling og en har hold-anbefaling. Gjennomsnittlig kursmål er 45 kroner, mens aksjekursen i dag ligger på 36,6 kroner.

Flere endringer i ledelsen

Samtidig som Steenbuch går av vil også innkjøps- og markedsføringsdirektør Jarle Bråten forlate XXL i desember 2018 for å tre inn i en mer sentralisert funksjon i Dolphin Management Group som er selskapet til styreleder og grunnlegger Øivind Tidemandsen.

Denne stillingen overtas av Tom Erik Kjønø som har vært innkjøpsdirektør for Europa.

40 prosent vekst i netthandel

Driftsresultat før avskrivninger (ebitda) ble 190 millioner kroner i tredje kvartal. Det var i tråd med forventningene, men likevel svakere enn de 252 millioner kronene XXL leverte i ebitda i tredje kvartal i fjor.

Inntektene var som forventet på 2,5 milliarder kroner.

Tredje kvartal var ifølge selskapet påvirket av begrenset etterspørsel og trafikken inn i butikkene i sommermånedene, mens september var en mer normal måned. Netthandel fortsatte å vise solide resultater med en vekst på 40 prosent i kvartalet.

Jekker ned forventningene til Østerrike

XXL skriver at gjennomsnittlig salg per butikk i Østerrike nå ventes å bli på om lag 10 millioner euro. Det er lavere enn de 12 millioner euro som selskapet tidligere har guidet med. XXL endrer også guidingen på hvor mange butikker de venter å ha i Østerrike totalt - fra tidligere kommunisert 15 butikker til nå 10 til 15 butikker.

Det ventes fortsatt at det vil investeres 70 til 90 millioner kroner i 2018 for å fortsette vekststrategien, både innen butikkene og netthandelvirksomheten. XXL har en målsetning på å åpne syv til ni butikker neste år.

På lengre sikt venter XXL at konkurranse og netthandel ventes å legge press på gruppens marginer over tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Thor Chr. Jensen: Derfor har du tapt flere hundre millioner kroner, Egil Stenshagen
Egil Stenshagen har tapt flere hundre millioner kroner på et skrekkabinett av en aksjeportefølje.
01:28
Publisert: