Etter snart seks år som toppsjef i Europris går Pål Wibe over til sportsutstyrkjeden XXL hvor han blir administrerende direktør.

– Jeg har alltid vært imponert over XXL og hva selskapet har fått til så langt. Jeg ser stort potensial i XXLs markedsposisjon fremover og er sikker på at XXL har det som skal til for å bli den beste sportsutstyrskjeden i Europa, sier Wibe i en melding tirsdag.

XXL-aksjen var opp 9,0 prosent på Oslo Børs ved åpning etter nyheten.

Analytikerne DN har snakket med tror toppleder-overgangen er positivt for XXL.

Europris-sjef Pål Wibe blir ny sjef i XXL

Erfaren detaljhandelsfyr

– XXL har vært uten en fast administrerende direktør i over et år, og har hatt flere utskiftninger i ledende posisjoner det siste året. Vi anser dette som en svært god ansettelse og vil gi mer stabilitet for XXL i et utfordrende sportsmarked fremover, sier analytiker Gard Aarvik i Pareto.

I et kundenotat skriver han at meglerhuset anbefaler å holde på XXL-aksjene til et kursmål på 18 kroner. Anbefalingen tar ikke de siste resultatvarslene i betraktning. For Europris-aksjen anbefaler de kjøp til kursmål på 37 kroner.

– Wibe har vært konsernsjef i Europris siden mars 2014, og har vært en viktig bidragsyter til den positive utviklingen til lavpriskjeden. Med Wibe får XXL en erfaren detaljhandelfyr, med flere års bakgrunn fra å lede diverse detaljhandelselskaper. Vi tror dette er positivt for XXL, og forventer at aksjen handles opp i verdi etter nyheten. På motsatt side ser vi på dette som negativt for Europris, og forventer at aksjen handles nedover i pris i dag, skriver Aarvik i notatet.

– Vi tror det er veldig spennende for XXLs del, og et tilsvarende tap for Europris. Slik vi kjenner Pål Wibe, er han dyktig og erfaren innen detaljhandel, god med mennesker og en inspirerende og karismatisk ledertype. Vi tror uansett hovedspørsmålet for XXL er om de klarer å komme tilbake til et positivt vekstterritorie i løpet av 2020. Sett i lys av en oppdatert strategiplan, er ansettelse av ny administrerende direktør positivt for å få ny tro og entusiasme for strategien, men slik det er nå, med usikkerhet rundt kapitalsituasjonen påvirker ikke ansettelsen vår vurdering av aksjen i seg selv, sier analytiker Carl Frederick Bjerke i Arctic Securities.

Har fått kritikk

Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank stiller seg også positiv til nyansettelsen.

– Vårt førsteinntrykk er at dette er positivt for XXL, ettersom Wibe har gjort en god jobb hos Europris. Vi vet at han er en administrerende direktør som har mye energi og mange års erfaring som administrerende direktør i forskjellige bedrifter innen detaljhandel, skriver han i en epost til DN.

Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank er positiv til ansettelsen av Pål Wibe, og viser til at han har sørget for gode resultater i Europris.
Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank er positiv til ansettelsen av Pål Wibe, og viser til at han har sørget for gode resultater i Europris. (Foto: Sigbjørn Sandsmark)

Han påpeker at Wibe har økt både topplinje og resultat før skatt mens han har vært sjef i Europris. Likevel har han fått kritikk for ikke å nå mange kvartalsforventninger i lavpriskjeden.

– Vi tror noe av dette kan forklares med naturlige sesongvariasjoner for Europris, og andre faktorer Wibe ikke kan kontrollere. Vi kuttet nylig kursmålet for XXL fra 13 til 10 kroner, og økte kursmålet for Europris fra 35 til 40 kroner, skriver Stenshall. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.