Mange av aksjonærene i sportsutstyrskjeden XXL har lidd store tap det siste året etter at aksjekursen har stupt over 50 prosent som følge av skuffende salg og en kraftig rabattert kapitalinnhenting.

Folketrygdfondet har over lang tid vært en av de største aksjonærene i XXL, men ferske aksjonærlister viser at fondet nå ikke engang er på listen over de 30 største aksjonærene.

Det er ikke kjent om fondet har solgt seg helt ut eller bare kraftig ned, men uansett er det de siste par ukene blitt solgt aksjer for over 20 millioner kroner basert på snittkurser i perioden.

Stemte mot lederlønnsordning

Kommunikasjonssjef Marika Burvald skriver i en epost at de ikke kommenterer enkeltinvesteringer. Folketrygdfondet uttaler seg imidlertid i forbindelse med generalforsamlinger. Seneste uttalelse var for under en uke siden da Folketrygdfondet stemte mot XXLs foreslåtte intencivprogram for ledelsen.

Programmet innebærer at ledelsen får mulighet til å kjøpe aksjer til markedspris i datterselskapet XXL Sport og Villmark as gjennom et investeringsselskap. Programmet kan ikke overstige fem prosent av utestående aksjekapital.

Folketrygdfondet skriver at det er positiv til aksjebaserte lederlønnsordninger, men mener det bør knyttes opp mot blant annet personlige mål og selskapsmål. Fondet forventer også at det blir satt at maksimumstak, og påpeker at aksjeprogrammet til XXL mangler tak.

«Folketrygdfondets syn er at ordningen er omfattende, og at kriteriene for ordningen ikke beskrives i tilstrekkelig grad til å forstå mulig verdioverføring fra aksjonærene til ledelsen», heter det i en melding fra Folketrygdfondet.

Incentivprogrammet ble godkjent på generalforsamlingen.

Stemte også mot styreleder og emisjon

Folketrygdfondet stemte i november også mot flere av forslagene som ble lagt frem i forbindelse med XXLs kapitalinnhenting, blant annet selve emisjonen og valg av styreleder.

«Folketrygdfondet er opptatt av likebehandling og forventer at selskapets styre påser at minoritetsaksjonærenes interesser ivaretas når transaksjoner gjennomføres. Det er Folketrygdfondets syn at den foreslåtte emisjonen i XXL medfører en urimelig forskjellsbehandling av minoritetsaksjonærene. Derfor stemmer vi mot transaksjonen og forslag til ny styreleder», skrev fondet da.

XXL hadde kun invitert de fem største eierne med i den rettede emisjonen. Folketrygdfondet, som på det tidspunktet var syvende største aksjonær i XXL, ble ikke invitert med.

Styreleder i XXL, Hugo Maurstad, mente minoritetsaksjonærenes interesser ble hensyntatt.

– Man har tatt hensyn til minoritetsaksjonærene gjennom en reprasjonsemisjon. Den er på 100 millioner, og er relativt stor sammenlignet med det som er vanlig. De er tatt vare på, sa Maurstad til DN da.

Kursras

I starten av januar kom XXL med et resultatvarsel som sendte aksjen ned 27 prosent de to påfølgende dagene. Sent i fjor høst hentet selskapet også inn kapital til rundt 30 prosent rabatt som den gang sendte aksjekursen kraftig ned.

Siden XXL-aksjen nådde en topp på 106 kroner i oktober 2016 har aksjekursen falt 89 prosent. Mandag handles aksjen til 11,67 kroner.

XXL legger frem resultat for fjerde kvartal fredag 7. februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.