Ikke en eneste analytiker anbefaler å kjøpe aksjer i XXL. Av de ti analytikerne som dekker aksjen, anbefaler seks salg, mens fire anbefaler å sitte i ro.

Martin Stenshall i Danske Bank ble ikke betrygget av XXLs presentasjon av fjerdekvartalstallene. Han tror ikke på umiddelbar bedring for sportskjeden og venter at selskapet må hente mellom 300-400 millioner kroner i frisk egenkapital.

– Vi ser en emisjon som høyst sannsynlig for å styrke balansen og redusere gjeldsbelastningen, skriver han i en fersk analyse.

XXL hentet var senest i fjor høst ute og hentet 400 millioner kroner i frisk kapital.

Krisesalg i januar

For aksjonærene var dagens tall fra XXL ingen lystig lesning:

  • Driftsresultatet falt til minus 412 millioner kroner i fjerde kvartal, fra 64 millioner kroner i samme periode året før.
  • Det er risiko for at XXL bryter med sine lånevilkår ved utgangen av første kvartal. Selskapet ser på alternativer til langsiktig finansiering.
  • XXL kom også med en smakebit på hvordan første kvartal startet: januarsalget falt med 22 prosent fra januar året før.

– Vi mener dette viser at den svært tøffe markedssituasjonen i 2019 forverrer seg. Vi mener dette skyldes mangel på vinterforhold i Norden, økte varelager i markedet og vedvarende høye rabatter, skriver Stenshall.

XXL-ledelsen erkjenner at sportsmarkedet er overmettet og at antallet butikker må ned. Nå starter de et massivt nedsalg av varelageret.

– Vi tror dette vil støtte veksten, men trolig svekke bruttomarginen. Det burde også forbedre likviditeten og støtte den finansielle posisjonen, skriver Stenshall.

Tror prisene øker

XXL-aksjen sluttet ned 17,94 prosent fredag. Det bratte kursfallet markerer et nytt bunnivå for aksjen. Siden toppen i oktober 2016 har XXL falt rundt 90 prosent på børs.

Stenshall har ingen tro på at første halvår blir en gledelig periode for XXL. Han tror første kvartal blir «veldig svakt» som følge av det svake januarsalget og videre at andre kvartal blir «soft».

– Vi er også bekymret for den sterke amerikanske dollaren som trolig vil føre til økte priser på vårprodukter som sykler, som igjen vil føre til redusert etterspørsel for kunder og videre en risiko for et svakt resultat også i andre kvartal, skriver han.

Kronen er igjen rundt rekordsvake nivåer mot amerikanske dollar. Bare hittil i år har en dollar gått fra å koste 8,78 kroner til å koste 9,25 dollar nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.