I en børsmelding torsdag går det frem av XXL-gründer Øivind Tidemandsen vil selge opptil 13 millioner aksjer av sin beholdning i selskapet. Det tilsvarer 7,5 prosent av alle aksjene i selskapet. Tidemandsen er største aksjonær i XXL gjennom Dolphin Management, med en eierandel på totalt 19,63 prosent per mandag denne uken.

I børsmeldingen går det frem at salget gjøres for at Øivind Tidemandsen og Dolphin Management skal kunne være med i den kommende emisjonen i selskapet, og for å sikre «generell likviditet» til selgeren for «forretningsformål».

XXL endte børsdagen ned 5,15 prosent, til kurs 10,32 kroner per aksje. Dersom Tidemandsen selger 13 millioner aksjer, vil han etter dagens kurs få inn rundt 130 millioner kroner.

Øivind Tidemandsen har ikke besvart DNs henvendelser torsdag ettermiddag.

Den kommende emisjonen ble varslet tidligere i april, og innebærer en refinansiering på 1,45 milliarder kroner og en emisjon på 400 millioner.

  • Balansen skal nå styrkes ved at XXL har refinansiert med sine eksisterende banker for 1,45 milliarder kroner.
  • Det skal også hentes frisk kapital gjennom en garantert tegningsrettsemisjon på 400 millioner kroner til kurs 5,00 kroner aksjen.

Ferd blir med videre

At kapitalinnhentingen gjennomføres som en tegningsrettsrettsemisjon betyr at hver aksjonær får muligheten til å tegne seg for nye aksjer tilsvarende sin eksisterende eierandel.

Oppkjøpsfondet Altor, Johan H. Andresens Ferd og Odin-fondene har forpliktet seg til å tegne seg for sin eierandel.

Ferd har i tillegg garantert for en ekstra liten andel aksjer, mens den nye XXL-sjefen Pål Wibe har garantert for fire millioner nye aksjer. Altor har garantert for resten av emisjonen, men fondet er ikke forpliktet til å garantere for mer enn at deres eierandel overgår 33,33 prosent, opplyses det, da det vil utløse budplikt.

La frem kvartalstall

Onsdag denne uken kom fasiten etter XXLs omfattende tømmesalg etter en snøfattig vinter.

Sportsutstyrskjeden økte omsetningen til 2,2 milliarder kroner i kvartalet, men på bekostning av lønnsomheten. Bruttomarginen falt til 28 prosent, ned fra 41 prosent i samme periode i fjor.

Det ga et rekordsvakt førstekvartalsresultat på minus 268 millioner kroner før skatt.

– Isolert sett kan man jo ikke være fornøyd med negative resultater, men det er noen underliggende faktorer i kvartalet som er positive, slik som reduksjon i varelager, sa Pål Wibe, som er 28 dager inn i jobben som ny sjef for XXL.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.