Torsdag kveld kommer meldingen om at XXL-gründer Øivind Tidemandsen har solgt 13 millioner aksjer i XXL til en pris på ni kroner per aksje. Det betyr at han har solgt aksjer for 117 millioner kroner.

Salget kommer etter at det tidligere torsdag ble kjent at Tidemandsen ville selge nær halvparten av sin aksjebeholdning i selskapet for å kunne ta del i den kommende emisjonen i selskapet.

Ifølge aksjonærregisteret hadde Tidemandsen gjennom Dolphin Management 33,8 millioner aksjer i XXL i starten av uken, en eierandel tilsvarende 19,63 prosent.

Aksjesalget torsdag tilsvarer 7,5 prosent av alle aksjene i XXL.

I en senere børsmelding kommer også nyheten om at den nye XXL-sjefen Pål Wibe har kjøpt 2,2 millioner av de solgte Tidemandsen-aksjene til en pris på ni kroner per aksje.

Det betyr at Wibe har kjøpt aksjer for 19,8 millioner kroner i XXL, og nå eier 2,2 millioner aksjer i sportsutstyrskjeden gjennom Nordkronen II as.

Konsernsjef Pål Wibe i XXL i butikken på Alnabru.
Konsernsjef Pål Wibe i XXL i butikken på Alnabru. (Foto: Gunnar Lier)

Skal hente 400 mill.

Den kommende emisjonen ble varslet tidligere i april, og innebærer en refinansiering på 1,45 milliarder kroner og en emisjon på 400 millioner.

  • Balansen skal nå styrkes ved at XXL har refinansiert med sine eksisterende banker for 1,45 milliarder kroner.
  • Det skal også hentes frisk kapital gjennom en garantert tegningsrettsemisjon på 400 millioner kroner til kurs 5,00 kroner aksjen.

At kapitalinnhentingen gjennomføres som en tegningsrettsrettsemisjon betyr at hver aksjonær får muligheten til å tegne seg for nye aksjer tilsvarende sin eksisterende eierandel.

Oppkjøpsfondet Altor, Johan H. Andresens Ferd og Odin-fondene har forpliktet seg til å tegne seg for sin eierandel.

La frem kvartalstall

Onsdag denne uken kom fasiten etter XXLs omfattende tømmesalg etter en snøfattig vinter.

Sportsutstyrskjeden økte omsetningen til 2,2 milliarder kroner i kvartalet, men på bekostning av lønnsomheten. Bruttomarginen falt til 28 prosent, ned fra 41 prosent i samme periode i fjor.

Det ga et rekordsvakt førstekvartalsresultat på minus 268 millioner kroner før skatt.

– Isolert sett kan man jo ikke være fornøyd med negative resultater, men det er noen underliggende faktorer i kvartalet som er positive, slik som reduksjon i varelager, sa Pål Wibe, som er 28 dager inn i jobben som ny sjef for XXL.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.