Freddy Sobin er blitt utnevnt til ny sjef i XXL, fremgår det av en børsmelding fra sportsutstyrkjeden onsdag morgen.

Svensken er nåværende sjef i skjønnhetskjeden Kicks, en stilling han har hatt siden 2018. Han er ventet å ta over toppjobben i XXL senest mai neste år, og vikarierende toppsjef Stein Eriksen vil da gå tilbake til rollen som finansdirektør, opplyses det.

Ansettelsen av Sobin kommer knappe syv måneder etter at Pål Wibe gikk av som følge av «uenighet om tempo og rekkefølge».

– Freddy er en av de mest talentfulle «retailerne» i Norden, og hans brede ekspertise og sterke resultater er akkurat det vi har sett etter i vår nye administrerende direktør. Vi er svært glade for at Freddy har akseptert tilbudet, sier XXL-styreleder Hugo Maurstad i en melding.

Tøft 2022

Sobin kaller på sin side XXL-konseptet for «unikt» og legger til at selskapet har fått en sterk markedsposisjon i Norden de siste 20 årene. Han mener det er godt posisjonert for å bygge videre på «helse og velferd som sterke megatrender».

Vikarierende toppsjef Stein Eriksen vil da gå tilbake til rollen som finansdirektør
Vikarierende toppsjef Stein Eriksen vil da gå tilbake til rollen som finansdirektør (Foto: Per Thrana)

– Med en så sterk grunnmur er det store muligheter for å løfte selskapet ytterligere i tiden fremover, sier han.

Likevel er det ingen tvil om at Sobin kommer til et selskap som har hatt et tøft år så langt.

Selskapet fløy høyt under pandemien, da stengte grenser og forseglede treningssentre nærmest tvang folk inn i sportsbutikker og ut i norsk natur. Knallsterke salgstall og kaprede markedsandeler bidro til å sende XXL-aksjen himmelhøyt høsten 2020.

Siden den gang har det stort sett bare gått nedover for XXL-aksjonærene. Så langt i år er fasiten et kursfall på nær 70 prosent som følge av skuffende salg, sviktende lønnsomhet og svekkede finanser. På forsyningsfronten har det gått fra grøft til grøft, der varemangel er blitt erstattet med et høyt varelager.

I tredje kvartal ble omsetningen på 2,3 milliarder kroner, både svakere enn ventet og en nedgang fra samme kvartal i fjor. Driftsresultatet (ebit) var ventet til 19 millioner kroner, og endte på 38 millioner kroner.

Vikarierende sjef Eriksen sa da til DN at XXL må ta tilbake markedsandeler, samtidig som at han var klar på at varelageret på 2,9 milliarder kroner var «for høyt.»

– Vi må gjenoppfinne oss selv litt med tanke på markedsføring og tørre å fortelle at vi har de laveste prisene.

Fyrte løs mot ledelsen

I etterkant av fremleggelsen av tredjekvartalstallene ble det opphetet stemning på presentasjonen på XXL Alnabru.

Robert Iversen, som grunnla XXL sammen med blant andre Øivind Tidemandsen på starten av 2000-tallet, tok ordet – og fyrte løs mot investorkontakt Tolle Grøterud og vikarierende toppsjef Eriksen.

– Jeg var en av gründerne i det selskapet her. Og jeg er skuffet over det jeg ser, innledet han.

Iversen var toppsjef i selskapet over mange år på 2000-tallet, og direktør for opplæring da han forlot selskapet i 2017. Under torsdagens presentasjon viste han til en artikkel i Finansavisen fra tidligere i år der den nå avgåtte toppsjefen Pål Wibe friskmeldte selskapet.

Over et halvt år etter at Pål Wibe gikk av har XXL endelig funnet en ny, permanent toppsjef.
Over et halvt år etter at Pål Wibe gikk av har XXL endelig funnet en ny, permanent toppsjef. (Foto: Petter Berntsen)

– «Ryddegutten Pål friskmelder XXL». Hva har egentlig skjedd mellom det tidspunktet der og nå? spurte Iversen.

Rommet ble stille, og Grøterud og Eriksen frøs til. De kunne ikke gjøre annet enn å måpe. Eriksen sa først at han ikke kunne kommentere artikkelen, før Grøterud tok ordet:

– Vi har vært gjennom de seks nøkkelprioritetene vi nå jobber etter. Det er seks konkrete tiltak, sa Grøterud.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.