Wibe fortsetter som administrerende direktør frem til slutten av august. Han vil være ansvarlig for den daglige driften og samtidig sikre en god prosess for XXLs strategiske endringsprogram, opplyses det.

– Styret og jeg har hele tiden vært enige om den strategiske retningen, men vi er uenige om implementering og hvilke prioriteringer som er viktigst for XXL akkurat nå, sier Pål Wibe i meldingen.

Han understreker at dialogen med styret har vært god. Pål Wibe tjente 6,6 millioner kroner som sjef for XXL i fjor og vil være tilgjengelig for XXL ut året. Wibe har tidligere vært sjef for de to lavpriskjedene Europris og Nille.

Styret setter umiddelbart i gang prosessen for å finne Wibes arvtager. Styrets leder, Hugo Maurstad, sier i fredagens melding at XXL i dag er et bedre selskap enn det var da Wibe kom inn som sjef for to år siden, og skryter av hans innsats.

XXL-aksjen stiger rundt én prosent etter en drøy halvtimes handel fredag.

– Overraskende

Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux følger XXL tett. Han er overrasket.

– Vi ser avgangen som overraskende ettersom vårt inntrykk er at Pål Wibe ble hentet av hovedeiere med samsvarende strategiske ambisjoner.

Analytikeren synes det virker som XXL har klart å løfte konseptet noe under Wibe, særlig med tanke på bedre samarbeid med merkevarer, men at det norske sportsutstyrsselskapet fortsatt sliter med posisjonering mot kunder.

– Med høyt fokus på merkevarer og store varehus er kostnadene høye, mens omsetningen stadig flyttes over på nett. Sånn sett er vi kanskje noe overrasket over at det ikke er blitt gjort større endringer under Pål Wibe som kommer fra rendyrkede lavpriskonsepter slik som Europris og Nille, sier Heiberg.

Han tror XXL fremdeles er litt «skvist» mellom outlets, premiumbutikker med bra service og utvalg, og e-handel som har lavere kostnader.

Drøye to år

Wibe er toppsjefen som er kjent for å snakke i sportsmetaforer og har flere ganger tatt imot avisene på hovedkontoret på Alnabru der han har snakket varmt om lagarbeid og XXLs posisjon i Norden.

Etter seks år i lavpriskjeden Europris, sa han i 2020 opp for å ta over sjefsrollen i XXL. Siviløkonomen fra Hamar tiltrådte i sportsutstyrsgiganten 1. april 2020, og kom dermed inn på et tidspunkt hvor XXL-aksjen befant seg på et bunnpunkt, og selskapet sto i en krise.

Kort tid etter ble en ny finansieringsplan ble lagt frem, og kombinert med knallsterke salgstall for XXL sommeren og høsten 2020, fikk investorene fornyet tro på aksjen. I oktober 2020 nådde aksjen et toppunkt på 28,6 kroner, som var en oppgang på nær 700 prosent fra bunnpunktet i mars 2020.

Siden den gang har aksjen vært på en nedadgående trend, og omsettes nå på samme nivåer som sommeren 2020.

Har aksjer for 21 mill.

Wibe sitter på 2,22 millioner XXL-aksjer gjennom sitt heleide selskap Nordkronen II, aksjer som ble kjøpt til kurs ni kroner.

Wibe har også XXL-aksjer gjennom et investeringsprogram som ble opprettet for ledende ansatte og styremedlemmer i 2020. Ledelsen gikk inn med totalt 20 millioner kroner i selskapet XXL Management Invest, hvorav Wibe sto for 6,25 millioner. XXL Management Invest fikk også et lån på 41 millioner kroner fra XXL.

XXL Management Invest kjøpte så aksjer i børsnoterte XXLs datterselskap XXL Sport & Villmark for 61 millioner. Kjøpskursen tilsvarte 9,64 kroner for XXL-aksjen, fratrukket en rabatt på 25 prosent, altså 7,23 kroner.

I dag står XXL-aksjen i 9,1 kroner. Wibes 2,22 millioner aksjer er med det verdt rundt 21 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.