Sportsutstyrkjeden XXL har fått juling på børs så langt i år, og har måttet se aksjekursen falle fra en topp på over 20 kroner høsten 2020, til rundt seks kroner i dag.

Fredag morgen la selskapet frem tall for andre kvartal, etter et knusende resultatvarsel som kom for en drøy måned siden.

I rapporten går det frem at omsetningen i kvartalet endte på 2,2 milliarder kroner, akkurat som meldt i resultatvarselet i juni. Det er en nedgang på 200 millioner kroner fra samme kvartal i fjor. Bruttoresultatet (ebitda) endte på 191 millioner kroner, også det tallet i intervallet som ble kommunisert i juni.

Driftsresultatet (ebit) endte i kvartalet på minus 19 millioner kroner, mot 202 millioner kroner i pluss i andre kvartal i fjor.

– I likhet med andre i bransjen er det et utfordrende marked om dagen. Vi tar grep for å tilpasse oss raskt til den nye markedssituasjonen, gjennom kostnadskutt, færre innkjøp og justering av bemanningen i henhold til lavere kundetilstrømning. Vi skal snu hver eneste stein for å spare penger der vi kan, på tvers av hele selskapet, sier XXL-sjef Pål Wibe i en melding.

Det går videre frem at den strategiske gjennomgangen i Østerrike fortsetter, og foreløpig er det bestemt at én butikk skal stenges i løpet av første kvartal neste år, i tillegg til at selskapet har som intensjon å flytte ut av det sentrale varelageret utenfor Wien i løpet av 2023.

Andrekvartalsresultatet kommer etter at årets tre første måneder endte med et underskudd på nesten 200 millioner kroner.

XXL-aksjen faller over seks prosent fra start på ukens siste handelsdag.

Svakere vekst

Det blir klart av den ferske rapporten at veksten fortsetter å være svak nesten over hele linjen.

I Norge endte omsetningen på rett over én milliard kroner i andre kvartal, ned nesten tolv prosent fra samme periode i fjor.

I Sverige og Finland falt omsetningen til henholdsvis 629 og 388 millioner kroner, mens Østerrike ble det eneste landet hvor XXL i andre kvartal opplevde omsetningsvekst. Inntektene i landet ble på 104 millioner kroner, opp fra 83 millioner kroner i andre kvartal i fjor.

Resultat før skatt endte i kvartalet på 22 millioner kroner, ned fra 174 millioner kroner i samme periode i fjor. For første halvår er underskuddet før skatt på 152 millioner kroner.

Videre går det frem at selskapet venter å ha investeringsutgifter på mellom 200 og 250 millioner kroner i løpet av hele 2022, en nedjustering fra et intervall på 250 til 300 millioner tidligere. XXL venter videre å åpne to til tre nye butikker per år.

I 2022 har det blitt inngått leasingavtaler for to nye lokaler, ett i Norge og ett i Sverige.

Ved utgangen av kvartalet hadde XXL en kontantbeholdning på 521 millioner kroner.

Wibe går av

Resultatvarselet i juni kom kun en måned etter at det ble klart at toppsjef Pål Wibe er ferdig i sin stilling, to år etter at han begynte som konsernsjef. Til DN sa styreleder Hugo Maurstad at det var uenigheter som førte til Wibes avgang.

I fredagens kvartalsrapport går det frem at Wibe trer av som toppsjef i dag 15. juli, og ikke ved utgangen av august som tidligere kommunisert. Grunnen som blir oppgitt er «praktiske årsaker». Finansdirektør Stein Eriksen skal være fungerende administrerende direktør frem til en permanent erstatter er på plass.

Wibe er toppsjefen som er kjent for å snakke i sportsmetaforer og har flere ganger tatt imot avisene på hovedkontoret på Alnabru der han har snakket varmt om lagarbeid og XXLs posisjon i Norden.

Etter seks år i lavpriskjeden Europris, sa han i 2020 opp for å ta over sjefsrollen i XXL. Siviløkonomen fra Hamar tiltrådte i sportsutstyrsgiganten 1. april 2020, og kom dermed inn på et tidspunkt hvor XXL-aksjen befant seg på et bunnpunkt, og selskapet sto i en krise.

Kort tid etter ble en ny finansieringsplan ble lagt frem, og kombinert med knallsterke salgstall for XXL sommeren og høsten 2020, fikk investorene fornyet tro på aksjen.

Aksjen har imidlertid falt mer eller mindre konstant siden den gang. Siden toppen i oktober 2020, har aksjen falt over 70 prosent. Kursnedgangen så langt i år er på over 50 prosent.

«Ikke verdt noen ting»

I etterkant av resultatvarselet i juni stupte naturlig nok aksjen, og analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux sa da at han skjønte godt hvorfor investorene reagerte negativt.

– Er det omsetningsnivået de varslet tirsdag den nye normalen, vil XXL ha tilnærmet null i inntjening fremover, gitt at de ikke klarer å få kostnadene ned. Og klarer de ikke snu dette, er ikke XXL verdt noen ting, sa Borge.

Pandemi og stengte treningssentre førte til en sterk etterspørsel etter sportsutstyr og sommeren og høsten 2020 kunne den børsnoterte sportskjeden melde om knallsterke salgstall. Dette sendte XXL-aksjen til et toppunkt på 28,6 kroner i oktober 2020, noe som tilsvarte en oppgang på nær 700 prosent fra bunnpunktet i mars 2020.

I en analyse onsdag konkluderte Nordea Markets med en salgsanbefaling for aksjen, og kuttet kursmålet til fem kroner. Lavere etterspørsel etter XXLs varer og svakere kjøpekraft er blant grunnene som oppgis i analysen.

«Dersom den negative trenden ikke endres i andre halvår tror vi selskapet kommer til å bryte med lånevilkår og dermed kommer til å kunne trenge friske penger for å styrke likviditeten», heter det i analysen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.