Presisering: DN skrev først at dette var tidenes største underskudd for XXL. Det riktige er at det er det største underskuddet XXL har hatt i første kvartal noen gang.

Pål Wibe har tidligere bygget kjedesuksesser som Nille og Europris. Nå skal han få brynt seg på å gjenreise XXL til sin tidligere størrelse. Onsdag legger han frem sportsutstyrskjedens resultater for første kvartal.

  • Omsetningen økte til 2,2 milliarder kroner fra 2,1 milliarder kroner i samme periode i fjor. På forhånd var det ventet en omsetning på 1,89 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet fra Infront for TDN Direkt.
  • Driftsresultat (ebitda) ble på minus 83 millioner kroner, mot ventet 24 millioner. Dette har falt som følge av store billigsalg, koronaviruset og lavere bonuser fra leverandørene på totalt 71 millioner kroner som følge av reduserte innkjøp.
  • XXL endte med et resultat før skatt på minus 268, mot et ventet underskudd på 167 millioner kroner. Dette er det største underskuddet XXL har hatt i et første kvartal noen gang.

Svakere marginer

XXL har de siste årene lagt bak seg en endeløs nedtur. Den ene krisen har avløst den andre. Hva som utløste fallet er uklart, men ny konkurranse fra nettaktører, overetablering i sportsbransjen, outlet-invasjon, leverandører med egne salgskanaler, vrien etablering i Østerrike, store varelager, marginfall, manglende vinterføre og koronakrise er noen av forklaringene.

XXL har i vinter kjørt store kampanjer for å få ut vinterlageret. Av kvartalspresentasjonen fremkommer det at kjeden har solgt unna utdaterte varer for 400 millioner kroner. Det har samtidig gitt svake marginer. Bruttomarginen var på 27,9 prosent i første kvartal, ned fra 40,7 prosent i samme periode i fjor.

Finansdirektør Stein Eriksen sier under kvartalspresentasjonen onsdag at det ikke er planlagt lignende kampanjer i andre kvartal og man ikke vil se tilsvarende effekt på bruttomarginen i andre kvartal, men understreker at den vil være lavere enn andre kvartal i fjor.

Innkjøp redusert med én mrd.

I tillegg er innkjøpsvolumene betydelig redusert med en halv milliard kroner i kvartalet. Ifølge Eriksen er innkjøpsvolumene redusert med totalt en milliard kroner de siste fem månedene.

Han sier selskapet antagelig vil redusere innkjøp noe i andre kvartal også.

XXLs varelageret er redusert til 2,53 milliarder ved utgangen av første kvartal fra 2,84 milliarder ved utgangen av fjerde kvartal 2019.

Fra midten av mars falt salget med 100 millioner kroner (23 prosent) sammenlignet med samme periode i fjor som følge av koronaviruset. XXL-sjef Pål Wibe sier under presentasjonen at selskapet som helhet ser sorte tall i april.

Refinansiert

Kjeden har lagt bak seg to emisjoner for å fylle på kassen og i tillegg er konsernet refinansiert. Etter at den nye finansieringsløsningen ble presentert tidligere i april, med PE-selskapet Altor var garantist, har kursen steget fra 3,50 kroner aksjen til 9 kroner aksjen. Aksjen har likevel falt 36 prosent i år og 90 prosent fra toppen i oktober 2016.

Likviditetsreservene til XXL opplyses nå å være 774 millioner kroner, mot 417 millioner kroner i samme periode i fjor. Ifølge selskapet er den finansielle situasjonen god på vei inn i andre kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.