Oslo Børs steg mandag ledet an av blant annet Norsk Hydro, mens Petroleum Geo-Services var blant aksjene som tynget hovedindeksen mest. Ukens fokus i markedet er ventet å være rettet mot europeisk politikk.

Søndag ble det avholdt parlamentsvalg i Frankrike som resulterte i at president Emmanuel Macrons parti får et stort flertall i parlamentet. Nordea Markets trekker frem at dette er positivt for europeiske aksjer, da Macron er svært positiv til EU-samarbeidet og ønsker næringsvennlig politikk, og med stor oppslutning øker hans gjennomføringsevne.

«Vil fortsette å påvirke pundet»

«På den mer negative siden starter også brexit-forhandlingene i Storbritannia i dag. Forhandlingene vil imidlertid pågå i lang tid, og den offisielle utmeldelsen er ikke ventet å skje før april 2019, dermed venter vi ikke at dette vil påvirke aksjemarkedet med det første, selv om det vil fortsette å påvirke pundet», skriver meglerhuset.

Nordea trekker frem at det blir viktig å følge med på forhåndsavlesningen til ledende indikatorer og PMI fra Europa fredag. Meglerhuset venter at PMIen vil holde seg der den er og signalisere videre bedring i veksten i eurosonen.

«Dette støtter de sterke inntjeningsestimatene for europeiske selskaper, og er en viktig grunn til at vi er positive til europeiske aksjer», skriver Nordea Markets.

Kinesiske boligpriser steg videre i mai

Aluminiumprisen steg mandag både i London og Shanghai etter rapportert om at Xinjiang-region i det nordvestlige Kina begynner kontroll av smelteverk.

Analytiker Morten Normann i Carnegie sier nyhetene om Xinjiang-kontroll nok er det som har flyttet aluminiumsprisen i dag.

- Kina har kunngjort at de vil undersøke om nye smelteverk etterlever miljøreglene. For noen uker siden var det snakk om at det hadde blitt beordret stans tre smelteverk med en produksjonskapasitet på til sammen rundt to millioner tonn, men siden har det hersket usikkerhet rundt om de faktisk kommer til å iverksette dette. I dag kom det nyheter om at de har startet med kontroll, og det kan ikke tolkes som annet enn positivt for prisen, sier Normann til TDN Finans.

Commerzbank trekker i en rapport frem at kinesiske boligpriser steg videre i mai og at myndighetene anser prisene som for høye, noe som vil kunne ha negativ etterspørselseffekt på basemetaller som aluminium.

Norsk Hydro steg 2,6 prosent til 45,10 kroner mandag.

Petroleum Geo-Services (PGS) faller markert mandag, med forholdsvis høy omsetning, uten at det har vært noen selskapsspesifikke nyheter. Den seneste måneden har aksjen falt oppimot 30 prosent og siden årsskiftet er den mer enn halvert.

- Markedet priser inn et langt mer negativt 2018 enn det vi tror kommer til å bli tilfellet, sier seismikkanalytiker Jørgen Lande i Clarksons Platou Securities til TDN Finans.

Lande forklarer at kontraktratene i seismikkmarkedet har steget noe hittil i 2017, som følge av økt kontraheringsaktivitet, og at man dermed må forvente lavere offshoreaktivitet i 2018 og 2019 for å forstå dagens prising av PGS

- Hovedfrykten i markedet er at PGS må gjøre en emisjon, men det blir trolig kun aktuelt hvis ratene faller ned under nivåene fra 2016, forklarer Clarksons Platou-analytikeren.

I tillegg tror Lande at nyheten om at PGS-konsernsjef Jon Eirik Reinhardsen går av har påvirket sentimentet rundt aksjen i negativ retning.

- Men dette burde ikke påvirke sannsynligheten for en emisjon på noen måte. Den nye konsernsjefen vil trolig ikke sette innhenting av ny egenkapital først på dagsordenen, sier han.

PGS-aksjen falt 5,4 prosent til 14,10 kroner mandag.

Mener Protector vil påvirkes av London-brann

Brannen i boligblokken i Grenfell Tower i London som preget nyhetsbilde forrige uke er som kjent forsikret av Protector Forsikring.

Nordea Markets mener at selskapet vil påvirkes av brannen og regner med et netto tap på 15 millioner kroner etter den tragiske brannen.

«Protector hadde forsikret bygningen og til å begynne med så det ut som det bare var eiendomsskader. Imidlertid er estimerte dødsfall stigende, som øker spørsmålet om det også vil komme alvorlige krav mot Royal Borough of Kensington og Chelseas ansvarsforsikring», skriver meglerhuset.

Meglerhuset skriver at Protector har forsikret seg mot slike store katastrofer og 15 millionene er basert på Protectors risikotoleranse i andre store krav.

Protector Forsikring endte uendret på 72,25 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,86 prosent til 705,14 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.