Oslo Børs fulgte de store europeiske børsene moderat opp fredag, støttet av oppgang i prisene på industrimetaller og de relaterte metallaksjene.

Den tropiske stormen Harvey fortsetter å prege nyhetsbildet. Torsdag kveld opplyste USAs byrå for sikkerhet og miljøtilsyn (BSSE) at rundt 21,64 prosent av oljeproduksjonen og 25,71 prosent av gassproduksjonen i den amerikanske delen av Mexicogulfen er ute av drift på grunn av den tropiske stormen.

Bensinprisene både i USA og andre steder har steget kraftig som følge av Harvey, som har ført til omfattende nedstengninger raffinerier og et påfølgende strammere tilbud.

Ellers oljerelatert: Iraks oljeminister Jabbar al-Luaibi sa fredag at landet mer enn overholder produksjonskuttene i den mye omtalte Opec-ledede produksjonskuttavtalen.

Ifølge oljeministeren produserer Irak nå 4,32 millioner fat olje om dagen og ligger dermed litt under produksjonskvoten på 4,35 millioner fat.

Neste Opec-møte vil finne sted i november, og oljeministeren opplyser at det er for tidlig å si om Opec og de elleve andre oljeproduserende landene vil trenge å fortsette med produksjonsbegrensningene lengre enn ut første kvartal 2018, slik avtalen sier nå.

Brent 1.-posisjon handles fredag ettermiddag til 52,41 dollar per fat, til sammenligning ble kontrakten handlet rundt 52,12 dollar fatet da Oslo Børs stengte torsdag.

På Oslo Børs steg gjødselprodusenten Yara International og var den mest omsatte aksjen fredag, samtidig som det meldes om videre oppgang i ureaprisene denne uken.

Ifølge analyse- og markedsdatafirmaet Profercy, er det blitt solgt store volumer urea til tradere både i Nord-Afrika og Kina den seneste uken. Fortsatt går en del av volumene til å dekke inn shortposisjoner, men det har også blitt kjøpt en del long-posisjoner.

Det er generelt ikke ventet at prisene skal fortsette å stige veldig mye lenger – tvert imot tror enkelte at prisene skal noe ned igjen etter hvert.

Det ligger derimot ikke an til at prisene skal falle til de rekordlave prisene som markedet kom fra før oppgangen den senere tiden. Forklaringen er i stor grad produsentene i Kina, som nekter å være med ned på prisnivåer hvor de taper penger. Dette gjør at tilbudet i markedet mer eller mindre automatisk blir redusert hvis prisene faller markert, noe som i praksis fungerer som et slags prisgulv.

For øvrig økte Yara fredag prisen på kalsiumammoniumnitrat (CAN) i Tyskland med fem euro til 179 euro per tonn. Den innledende prisen for inneværende sesong, i mai, var 163 euro.

Yara International-aksjen steg 3,8 prosent til 329,20 kroner fredag, omsatt for 383 millioner kroner på Oslo Børs.

Ellers steg aksjene i det kriserammede riggselskapet Seadrill 80 prosent på spekulasjoner om et mulig bud fra det kinesisk-statlige riggselskapet China Merchants Group, etter at Bloomberg News, som viste til ikke-navngitte kilder, skrev at det kinesiske selskapet vurderer å legge inn bud på andre riggselskaper og nevnte spesifikt Seadrill og Shelf Drilling med navn.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,00 prosent til 747,27 poeng fredag, omsatt for 3233 millioner kroner.(Vilkår)