Bedre utsikter i gjødselmarkedet bidro til oppgang for Yara International fredag. Lakseaksjene falt litt etter torsdagens nedgang.

Yara International var aksjen som motvirket fallet på børsen mest fredag. Ureaprisene har den seneste uken steget videre, på at forventninger om at India vil utlyse nok et stort anbud. I tillegg har Yara satt opp prisen på kalsiumammoniumnitrat (CAN) i Tyskland denne uken, til 194 euro pr tonn, opp 15 euro pr tonn fra forrige pris.

Analytiker Morten Normann i Carnegie viser til denne utviklingen og ser positive utsikter for Yara og gjødsel.

– Det er et generelt positivt drag i nitrogenprisene, og hevingen av CAN-prisene på 15 euro tonnet er ganske mye. Det er også bra moment i ureaprisene, så ting går nok litt parallelt her, sier han til TDN Finans.

Videre ser Normann en positiv utvikling i det indiske markedet fremover og venter at landet vil øke importen.

– Dette har vært et dårlig marked de seneste årene. Folk har fokusert på at det har vært mye kapasitet som har kommet ut i dette markedet, men en annen årsak til at India har vært dårlig er at etterspørselen har vært 25 prosent lavere enn for noen år siden. Denne utviklingen er vi ferdig med nå, lagrene reduseres og India vil begynne å importere mer fremover, sier han.

Yara-aksjen steg 1,2 prosent til 346,6 kroner fredag, omsatt for 462 millioner kroner på Oslo Børs.

Sjømatsektoren på Oslo Børs falt litt etter torsdagens markerte fall. Høyere slaktevolum og økt rapportering om lakselusproblemer gjør at spotprisen på laks faller til rundt 47 kroner pr kilo fredag, sammenlignet med 49–50 kroner på samme tidspunkt forrige uke, skriver Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering fredag.

Når det gjelder utviklingen fremover, skriver Handelsbanken at volumøkningen av norsk laks kan ses i sammenheng med litt høyere havtemperatur, generelt lavere nivå på lakselus og færre lusebehandlinger, skriver Handelsbanken, og estimerer en tilbudsvekst på 6–7 prosent for 2018.

Forwardkontrakter på laks for fjerde kvartal 2017 har falt til 60,6 kroner, fra 61,7 kroner forrige uke.

Sjømatindeksen på Oslo Børs endte ned 0,3 prosent fredag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,50 prosent til 758,88 poeng, omsatt for 4.096 millioner kroner.(Vilkår)