Få norske selskaper har stått mer sentralt i den pågående råvare-, forsyning- og matkrisen enn den norske gjødselgiganten. Selskapet som har vært rammet av høye priser på produksjonskritiske råstoffer, og særlig gass, ble i starten av mars nødt til å ta ned produksjonen på to fabrikker i Frankrike og Italia.
Samtidig har gjødselgiganten blitt tvunget til å bryte båndene med noen av sine største, russiske gjødselleverandører. Men krisen har også sendt prisene på gjødsel til himmels.
Det var med på å gi Yara et overskudd før skatt på 1,2 milliarder dollar i første kvartal.
I andre kvartal ble fasiten en omsetning på 6,4 milliarder dollar, opp fra 3,9 milliarder dollar i samme kvartal i fjor. Resultat før skatt endte på 921 millioner dollar, opp fra 706 millioner dollar i andre kvartal i 2021.
Fra analytikerhold var det på forhånd ventet et overskudd før skatt på 1,1 milliarder dollar, av en omsetning på 6,4 milliarder dollar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.
Økte priser og sterke resultater fra virksomhetene utenfor Europa utlignet høyere europeiske gasskostnader og lavere salgsvolumer, skriver selskapet i en børsmelding.
– Yaras virksomhet er robust, og jeg vil takke hele organisasjonen for nok en sterk innsats i et volatilt marked», sier konsernsjef Svein Tore Holsether.
I andre kvartal ble det utbetalt et utbytte på til sammen 796 millioner dollar, og det varsles at styret vil vurdere ytterligere utbetalinger til aksjonærene i forbindelse med tredjekvartalstallene.
Yara-aksjen faller rundt én prosent fra start på Oslo Børs tirsdag morgen.
Fortsatt utfordrende marked
De høye prisene så langt i 2022 reflekteres klart i halvårstallene for gjødselgiganten. I årets seks første måneder endte inntektene på 12,4 milliarder dollar, opp fra drøye syv milliarder dollar i første halvår i fjor.
I samme periode ble overskuddet før skatt i år på 2,2 milliarder dollar, mot 752 millioner dollar i 2021.
«Yaras fundamentale markedsforhold er gode, med kontinuitet i matproduksjon og matverdikjeden høyt på den globale agendaen. En kombinasjon av sesongmessig, lavere etterspørsel på den nordlige halvkule og økt europeisk gasspris fører imidlertid til betydelige nedstengninger av nitrogenproduksjon i Europa, inkludert Yara», skriver selskapet.
Det blir videre opplyst at Yara midlertidig har stanset produksjon ved flere fabrikker, som har en årlig kapasitet på tilsvarende 1,3 millioner tonn ammoniakk og 1,7 millioner tonn ferdigvare.
Selskapet skriver i kvartalsrapporten at det fortsatt er volatile markedsforhold, og at det tas betydelige grep for å «optimalisere driften».
I tredje kvartal venter Yara å ha spotgasskostnader som er om lag 1,1 milliarder dollar høyere enn i samme periode i fjor.
Kuttet ut russisk råstoff
Yaras kontorer i Kyiv ble selv rammet av et russisk missil få dager etter den russiske invasjonen av Ukraina. I ukene etter sto den norske giganten midt i en etisk og økonomisk skvis om hvordan den skulle forholde seg til sine russiske leverandører med tette bånd til Kreml, samtidig som selskapet var avhengig av de russiske råvarene.
I mars ble det klart at eierne bak noen av verdens største råvareprodusenter var på EUs sanksjonsliste, som tvang Yara til å bryte båndene med selskapets russiske forretningspartnere.
Det gjaldt Andrej Gujev, som er eieren bak russiske PhosAgro, en av Yaras største leverandører av fosfat. I tillegg ble Andrey Melnitsjenko bak den russiske gjødselgiganten EuroChem og den russisk/hviterussiske oligarken Dmitrij Mazepin som er eier av kaliumprodusenten Uralchem og Uralkali satt på listen.
For å lage fullgjødsel er Yara avhengig av råstoffene fosfat, kalium og nitrogen. 40 prosent av verdens råvaretilgang på kalium kommer fra Russland og Hviterussland.
Etter både å ha avsluttet innkjøp av kalium fra Hviterussland og stanset innkjøp fra to av sine største russiske leverandører, understreket Yara-sjef Svein Tore Holsether i midten av mars at det var umulig å finne erstatninger for disse på kort sikt.
– Vi er globale og blant verdens største kjøpere av produktene, det kommer direkte fra vår størrelse. Vi jobber nå for å finne alle andre steder vi kan få tak i produkter.
Han var da mer bekymret for verden enn for Yara.
– Det er flere hundre millioner mennesker som er avhengig av mat som enten er produsert i Russland, eller som er produsert som et resultat av russiske mineraler og gjødsel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.