Gjødselgiganten Yara fikk et resultat før skatt på 82 millioner dollar i tredje kvartal.

På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 201 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.

Analytikerne hadde ventet driftsinntekter på 3,51 milliarder dollar. Dette endte på 3,55 milliarder dollar.

Høyere salgspriser

Yara retter selv oppmerksomheten mot driftsresultat før avskrivninger (ebitda) eksklusive spesielle poster, som var på 402 millioner dollar, en økning på 16 prosent fra et år tilbake.

– Yara rapporterer en 16 prosent forbedring i underliggende ebitda som følge av at høyere salgspriser mer enn utlignet økte energikostnader. Spesielt NPK-marginene våre var sterkere enn i fjor, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara i en melding.

Venter høyere kostnader

Konsernsjef Svein Tore Holsether sier i meldingen at europeiske gasspriser ser ut til å holde seg høye gjennom vinteren. Dette vil øke kostnadene for Yara, som trenger energi for å produsere gjødsel.

Basert på nåværende terminpriser for olje- og gassprodukter, altså det prisene ser ut til å bli fremover, forventer Yara at de spotbaserte energikostnadene for de neste to kvartalene kommer til å være rundt 225 millioner dollar høyere enn for et år siden.

Oppkjøp ga høyere leveranser

Totale leveranser av gjødsel var ni prosent høyere sammenlignet med et år tidligere. Dette skyldes ifølge Yara oppkjøpet av anlegget Babrala i India og Cubatão-oppkjøpet i Brasil. Tar man vekk disse to oppkjøpene var gjødselleveransene tre prosent lavere sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Leveransen av industriprodukter var imidlertid opp seks prosent eksklusiv oppkjøp og opp 13 prosent med oppkjøpene inkludert i regnestykket.

Startet fjerde kvartal med kjøp

I starten av fjerde kvartal, tidlig i oktober, inngikk Yara en avtale som øker selskapets eksponering i Brasil. Gjødselgiganten kjøper ut minoritetsinteressene i fosfatprosjektet Galvani Indústria i Brasil fra Galvani-familien.

Yara betaler 70 millioner dollar (578 millioner kroner) kontant over en periode på tre år for resten av prosjektet. Det er også en betinget betaling knyttet til prosjektoppnåelse.

Avtalen innebærer også at et produksjonsanlegg, to gruveenheter og et fosfatprosjekt blir skilt ut fra Galvani Indústria og overtas av Galvani-familien. Disse eiendelene har en bokført verdi på 95 millioner dollar.

Opp 22 prosent

Siden Yara la frem resultatet for andre kvartal har aksjen steget 22 prosent på Oslo Børs. Det til tross for at resultatet var svakere enn fjoråret. Valutatap svekket resultatet, men gjødselleveransen økte betydelig i kvartalet.

Analytikerne har et gjennomsnittlig kursmål på 384 kroner Yara-aksjen. Syv av dem har en kjøpsanbefaling, fem en nøytralanbefaling og fire anbefaler salg av aksjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-butikkeier: – Du er ikke kjøpmann lenger, men en slave
Tidligere Rema-kjøpmann Vibecke Wiik får et sug i magen når hun nærmer seg butikken hun drev i tre år. Her forklarer hun hvorfor.
03:08
Publisert: