Direktesalgsselskapet Zinzino har hatt en eventyrlig vekst gjennom koronakrisen, og tredje kvartal ble intet unntak. Ifølge selskapets ferske rapport økte omsetningen med 51 prosent i tredje kvartal, til 281,8 millioner svenske kroner.

På Stockholm-børsen har aksjen tatt igjen fallet som kom i mars – og vel så det. Fredag ble en én Zinzino-aksje omsatt til drøye 56 svenske kroner, sammenlignet med 17 kroner på det laveste i mars.

56 kroner er for øvrig en ny toppnotering for aksjen på den svenske børsen.

Selskapet ble grunnlagt i 2005 av Finn Ørjan Sæle og kona Hilde Rismyhr Sæle, og de sitter fortsatt på en betydelig aksjepost. Gjennom Saele Invest & Consulting eier de til sammen 9,65 millioner aksjer i Zinzino, og kan konstatere en pen verdiøkning på beholdningen bare i høst.

I starten av september var aksjene til Sæle og kona verdt om lag 357 millioner kroner. Legger man til grunn en kurs på 56,4 kroner i dag betyr det at papirgevinsten på drøye to måneder er på rundt 187 millioner svenske kroner.

Altså er Sæles aksjepost priset til om lag 544 millioner svenske kroner. Det tilsvarer rundt 567 millioner norske kroner etter dagens kurs.

DN har vært i kontakt med Sæle, som ikke hadde noen kommentarer til saken.

Håper på 1,1 mrd. i omsetning

I tillegg til det kraftige omsetningsløftet, synes det sterke kvartalet også på bunnlinjen. I den ferske kvartalsrapporten går det frem at selskapet fikk et resultat før skatt på 21,6 millioner svenske kroner i tredje kvartal i år, mot et underskudd før skatt på 0,8 millioner i samme kvartal i år.

Daglig leder Dag Bergheim Pettersen sier de har satt seg som mål å nå 1,1 milliarder svenske kroner i omsetning i hele 2020.

I 2019 endte omsetningen på 771 millioner.

– Det er summen av flere ting, blant annet at vi har fått «traction» i en del markeder vi gikk inn i for flere år siden, sier Bergheim Pettersen.

– Hvor mye av veksten dette kvartalet kan man kalle en «koronaeffekt»?

– Vi har operert digitalt i mange år, så når korona kom var det en fortsettelse av hverdagen vår, sier den daglige lederen, som trekker frem den økte lønnsomheten som det mest gledelige.

Av kvartalsrapporten går det videre frem at Zinzino har utbetalt til sammen 7,9 millioner til gründer Sæles selskap Saele Invest i tredje kvartal. Ifølge daglig leder Bergheim Pettersen er dette en del av kontrakten Saele Invest har med Zinzino, som innebærer at førstnevnte selger Zinzinos produkter. Til sammen har Saele Invest fått utbetalt 23,7 millioner kroner så langt i år.

«Klare ønsker om utbytte»

I tillegg til å selge helse- og livsstilsprodukter, har selskapet denne sommeren begynt med blodprøve-testing over postordre. På nettstedet zinzinotest.com kan man bestille hjemmetester for tørre blodprøver, og ifølge selskapet har en halv million tester allerede blitt behandlet.

Legger man til grunn fredagens aksjekurs på 56,4 kroner betyr det at selskapet prises til 1,57 milliarder svenske kroner.

På spørsmål om hva han synes om aksjekursen, svarer den daglige lederen at den får leve sitt eget liv.

– Aksjekurs kommenterer jeg aldri, og det får bli en sum av det vi gjør i selskapet. Vi har klare ønsker om å betale utbytte, sier Bergheim Pettersen.

Selskapet har hovedsete i Göteborg, og selger primært helseprodukter. Zinzino distribuerer sine produkter gjennom såkalt multi-level marketing – eller nettverksmarkedsføring – og har et incentivprogram der samarbeidspartnere kan belønnes med blant annet pengebonus, reiser og biler.

I juni 2018 kjøpte Sæle og kona investor Arne Fredlys luksusvilla på Snarøya til 86 millioner kroner, en handel som på det tidspunktet var årets dyreste bolighandel. Sæle er sønn av tidligere KrF-stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle og sjefredaktør Finn Jarle Sæle i den kristne ukeavisen Norge IDAG.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.