På årets siste handledag tirsdag endte Dow Jones og S & P-indeksene med nye økninger, og året ble det beste børsåret siden 90-tallet.

Det samme gjelder FTSE-indeksen i London og indekser på andre europeiske børser, og mange av de viktigste børsene i Asia. Bare Shanghai-børsen endte ned ved årsslutt.

Bak de nye rekordene for verdens investorer i 2013, lå en mindre restriktiv pengepolitikk, stadig vekst i storfirmaenes profitter og positive veksttall særlig i USA.

For USAs del kom i tillegg nye tall mot slutten av året om økende tillit blant forbrukerne og ny økning i boligprisene.

Rekordtall
I tall har Dow Jones-indeksen lagt på seg med 26,5 prosent i løpet av 2013, det beste årsresultatet på 15 år, mens Standard & Poor's endte året opp med 29,6 prosent. Nasdaq endte på sitt beste nivå siden 2000, med en økning på 38 prosent.

De aller fleste bedriftene på S & P-indeksen kunne registrere oppgang i løpet av året, og det var svært få tapere.

Blant bedriftene som gjorde det best, var strømmetjenesten Netflix og elbilprodusenten Tesla, mens gruveselskapet Newmont Mining og IBM var blant taperne.

Jubelen er like stor på de europeiske børsene, der FTSE i London økte i løpet av 2013 med 14,4 prosent, CAC i Paris med 18 prosent og DAX i Frankfurt med 25,5 prosent.

Skjuler problemer
Men om børsspekulantene kan fryde seg over stadig større fortjeneste, er det millioner av arbeidsløse i USA og Europa som det ikke går bedre for. Historisk har gjerne børser registrert stor vekst før dype økonomiske kriser bryter ut.

Rett nok ser veksten ut til å ha konsolidert seg i USA der finanskrisen startet i 2007-2008, og arbeidsløsheten, som var på 5 prosent før krisen, nå har sunket til 7 prosent fra toppen på 10 prosent da krisen brøt ut.

I Europa mener analytikerne at bunnet er nådd i kriseland som Spania, Portugal og Irland, mens den greske økonomien fortsetter å falle.

Den britiske statsministeren David Cameron skrøt onsdag av den britiske økonomien og sa i en artikkel i The Times at Storbritannia ligger an til å bli flaggskipet i den europeiske etterkrise-økonomien med en vekst på 2,4 prosent i år.

Hans kommentar blir sett som et stikk til Frankrike, som registrerte en nedgang på 0,1 prosent i siste kvartal i fjor og dermed fortsatt er inne i nedgangstider.

Millioner uten jobb
Men ingenting tyder ennå på noen nedgang i arbeidsløsheten over det meste av Europa. I Spania ligger den fortsatt på rundt 26 prosent, og halvparten av de unge i Spania, Hellas og andre land i Europa har små forhåpninger om noensinne å få jobb.

En strøm av ungdom fra europeiske land, fra Polen og Sverige til Irland og Portugal, forlater sine hjemland på jakt etter arbeid. Mange spanske og portugisiske ungdommer reiser nå til de tidligere så fattige koloniene i Latin-Amerika og til og med til Mosambik og Angola i Afrika på leting etter framtidshåp.

De kraftige nedskjæringene som ble iverksatt i EU for å hanskes med gjeldskrise, bankkrise, eiendomskriser og rekordstore underskudd på statsbudsjettene, kan føre til varig svakere velferdssamfunn og stigende sosiale problemer.

De kan igjen ende i politiske kriser, som for eksempel seier for ekstreme partier ved valget til nytt EU-parlament i 2014, slik mange europeiske politikere nå frykter. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.