Oslo Børs steg sammen med øvrige europeiske børser torsdag.

Økte alu-priser løfter Hydro
Norsk Hydro klatret videre, sammen med aluminiumsprisen, og aksjen har nå steget fem av de siste seks handledagene. Aluminiumsprisen stiger for sjette dag på rad.

I en råvareoppdatering fra Nordea Markets torsdag påpekes det at metallprisene holder seg sterke på tross av skuffende tall for nyboligsalget i USA.

Metallprisene stiger ettersom frykten for en negativ etterspørselseffekt som følge av høye oljepriser og jordskjelvet i Japan er i ferd med å avta, skriver meglerhuset i sin oppdatering.

Aluminiumsprisene er nå på sitt høyeste nivå siden 2008.

Torsdag formiddag omsettes tremånederskontrakten for aluminium (LME) for 2.637 dollar per tonn , en oppgang på rundt 0,2 prosent fra onsdag.

First demper optimismen
Analytiker Hans-Erik Jacobsen i First Securities heller litt kaldt vann i årene på Norsk Hydro-aksjonærene.

-Prisoppgangen mye med dollaren å gjøre, målt i norske kroner har aluminiumsprisen vært nesten uendret siden september, sier Jacobsen til TDN Finans og utdyper:

-Svak dollar vil ofte gi høyere aluminiumspriser i tillegg til at energiprisene, som står for over 50 prosent av produksjonskostnadene dersom man bruker alumina, har steget en stund nå. Dette er de viktigste årsakene til prisøkningene den seneste tiden.

God markedsbalanse
Disse faktorene er med på å ”spise av” den positive effekten for Norsk Hydro som følge av økte aluminiumspriser. Jacobsen mener likevel Hydro- aksjen er undervurdert og venter betydelig bedring i inntjeningen fremover.

-Qatalum vil gi et solid positivt bidrag fremover, i tillegg til den positive effekten fra Vale, sier han.

Jacobsen venter at ny produksjonskapasitet vil holde tritt med etterspørselsveksten fremover, han er likevel lite bekymret for den ledige produksjonskapasiteten i bransjen selv om utnyttelsen er lav for øyeblikket.

-Den kapasiteten som er tatt ut av produksjon er den med høyest produksjonskostnad. Det må høye priser med utsikter til en langvarig prisoppgang til for at denne kapasiteten blir gjenopptatt, sier Jacobsen.

Attraktiv aksje
Ifølge Jacobsen vil det ta 2-3 måneder å gjenoppstarte disse cellene, i tillegg til at man trenger nye kontrakter for strøm og alumina samt nytt personal. Før man tar disse grepene vil man være sikker på høye priser i flere år.

-Denne kapasiteten vil bare komme tilbake hvis det er ekstremt gode tider, med forventninger om at dette vil vare noen år. Da vil Hydro-aksjen uansett være veldig attraktiv, sier Jacobsen.

For 2012 venter First Securities en aluminiumspris på 2.600 dollar pr tonn og en dollarkurs på seks kroner, som vil si en pris på 15.600 kroner pr tonn. Dette er 5-6 prosent høyere enn dagens priser, målt i norske kroner.

First Securities har en sterk kjøpsanbefaling på Norsk Hydro med kursmål på 55 kroner.

Norsk Hydro endte opp 2,3 prosent til 44,72 kroner, omsatt for 336 millioner kroner.

Oslo Børs steg etter oppgang på børsene i USA onsdag og i Asia natt til torsdag. Det var bare få bevegelser i oljeprisen sammenlignet med stengetid ved Oslo Børs onsdag.

Økt indisk gjødseletterspørsel
Yara International klatret også markert torsdag og endte til slutt opp 3,4 prosent til 273,00 kroner. Aksjen har imidlertid falt fra nær 350 kroner per aksje i januar.

Etterspørselen etter kunstgjødsel i India vil stige fire prosent denne monsunsesongen ettersom landet vil øke produksjonen for å presse ned priser, ifølge landets landbruksdepartement.

Landet vil trenge 28,8 millioner tonn urea, fosfat og kali for risåkre, soyabønner og sukker fra juni, sammenlignet med 27,7 millioner tonn året før.

Indias inflasjon i matvarer har vært på over ti prosent i år etter at uregelmessig regn har gjort skader på grønnsaker og frukter. Prisene steg 10,05 prosent i uken som endte 12.mars etter at prisene for frukter, grønnsaker fjærkre steg.

Etterspørselen etter urea kan stige til 14,2 millioner tonn gjennom monsunsesongen, sammenlignet med 13,7 millioner tonn i samme periode i fjor. Fosfatetterspørselen kan stige til 7,14 millioner tonn fra 6,9 millioner tonn, mens kalietterspørselen kan falle til 2,25 millioner tonn fra 2,29 millioner tonn året før.

Yara-aksjen ble omsatt for 879 millioner kroner torsdag.

Europeisk gjeldsfokus
Torsdag ble også mye oppmerksomhet rettet mot gjeldsproblemene i Europa i etter at den portugisiske regjeringen gikk av som en følge av at kuttforslagene ble nedstemt i parlamentet. I tillegg har Moody's nedgradert sin kredittrating på spanske banker.

Europeiske regjeringssjefer innleder et felles møte i Brussel i dag, og kan bli tvunget til å ta stilling til hvorvidt man skal yte Portugal nødhjelp etter at landets planer for kostnadskutt ble avvist av de folkevalgte, og statsministeren valgte å fratre onsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,83 prosent til 442,60 poeng.

Les også:
Xerox inn i Thinfilm
Moody's kutter spanske banker
Euroen henter seg inn
Kina i oljerus
11 milliarder står ubrukt
Idar Vollvik har fortsatt kjempegjeld
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.