Oslo Børs falt markert tilbake etter den sterke oppgangen tirsdag. Etter en ustabil start der børsen ikke helt fant retningen, raste nedover.

Til slutt ble hovedindeksen klokket inn på 245,58 poeng. En nedgang på 8,81 prosent sammenlignet med tirsdagens sluttnotering.

Onsdagens handel ble preget av fallende oljepris og røde børser i Europa og USA.

Les mer: Rett ned på Wall Street

Det er ikke så lenge siden det ville vært sensasjonelt om børsen snudde fra nesten to prosent pluss til åtte minus, men nå for tiden er det "business as usual" på Oslo Børs.

- Stor usikkerhet
Aksjestrateg i First Securities Peter Hermanrud mener børsen lever sitt eget liv om dagen.

- Det går ikke nødvendigvis an å forklare svingningene. Det er mye usikkerhet og investorene prøver å finne ut hva som holder og ikke holder. Det er ikke sikkert det er noe spesielt som tynger i dag, sier Hermanrud.

 

Hermanrud er heller ikke overrasket over at rentekuttet fra Norges Bank i dag ikke gav et løft.

- Rentekuttet er helt irrelevant. Alle visste at det kom, sier Hermanrud.

Les også: Kutter renten

Få lyspunkter
Det ble mye rødt blant de store i dag. Gårsdagens rakett, DNO, falt tilbake og endte ned 15,1 prosent til 3,61 kroner. Yara falt 14,2 prosent og Hydro raste 15,2 prosent.

Også Funcom fikk en kalddusj etter festen i går, og endte tilbake 20,6 prosent. Spillprodusenten havnet dermed øverst på taperlisten onsdag.

StatoilHydro falt 9,3 prosent og var blant aksjene som bidro mest til børsfallet. Prisen på nordsjøolje falt markert tilbake onsdag ettermiddag. Fra tirsdagens sluttnotering og frem til Oslo Børs avsluttet handelen falt prisen på et fat for levering i november med 3,73 dollar til 70,91 dollar.

Tanberg med vind i seilene
Tandberg var eneste tungvekter med positiv utvikling tirsdag Selskapet endte blant vinnerne etter at det la frem tall for tredje kvartal tirsdag kveld og samtidig kunne la være å advare mot et svakt fjerde kvartal.

Meglersjef Paal Karstensen i DnB Nor Markets sier til DN.no at Tandberg leverte et godt resultat, som sammen med de gode tallene fra tilsvarende selskaper i USA tyder på at noe bra kan være i emning.

Tandberg solgte videokonferanseprodukter for 210 millioner dollar i tredje kvartal sammenlignet med 165 millioner i samme kvartal i 2007. Selskapet fikk et driftsresultat på 45 millioner dollar mot 39 millioner dollar i samme periode året før. Tandbergs resultat var bedre enn konsensus.

Les også: Bedre enn ventet fra Tandberg

-Tandberg levere egentlig tredjekvartalstall som er helt fantastiske i dagens klima, sier analytiker Martin Hoff i Arctic Securities til TDN Finans.

I 2003 opplevde Tandberg negativ vekst grunnet konjunkturnedgang i verdensøkonomien. Hoff mener selskapet nå står bedre rustet til å møte en nedgang i verdensøkonomien enn før.

Tandberg endte opp 5,8 prosent onsdag til 67,20 kroner.

Ny smell for oljeprisen
Oljeprisen fortsatte ned onsdag morgen etter å ha falt til under 80 dollar igjen i New York tirsdag. Det virker som om markedet fortsatt venter at finanskrisen vil fortsterke fallet i oljekonsumet

Les mer: Utfor med oljeprisen igjen

Den amerikanske referanseoljen WTI, novemberkontrakten, hadde falt til 74,84 dollar fatet da Oslo Børs avsluttet handelen onsdag, etter å ha sluttet ned 2,56 dollar til 78,63 fatet tirsdag. Ved stengetid på Oslo Børs tirsdag ble kontrakten handlet til rundt 81 dollar fatet.

Brent 1.posisjon, som er november-kontrakten, var ned 3,79 dollar til 70,74 dollar per fat onsdag ettermiddag etter å ha falt 2,93 dollar til 74,53 dollar pr fat forrige handelsdag.

Opprydding i Asia
I går tok det helt av på Asiabørsene, men i dag var stemningen mer laber. Det asiatiske aksjemarkedet tynges av bredt fall innen energi- og shippingvirksomhet etter markert fall i både oljepris og fraktrater det seneste døgnet.

Les også: Dagen derpå for Asia-børsene

Morgan Stanleys Asia/Stillehavs-indeks er ned 1,8 prosent til 94,84 poeng.

Fra eufori til realitet
Etter tidenes dag på mandag, åpnet de tre toneangivende indeksene i det amerikanske aksjemarkedet steg med mellom to og fire prosent fra start tirsdag. Men gevinstsikring og frykt for at amerikansk økonomi er på vei mot en dyp nedtur uansett, overskygget til slutt gleden over at den finansielle krisen synes nærmere en løsning.

Les også: Festen over - krisen fortsetter

Dermed snudde de amerikanske børsene til minus.

Hovedindeksen ved Oslo Børs endte ned 8,81 prosent til 245,58 poeng. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 7,8 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.