Oslo Børs snudde fra en oppgang på rundt en prosent mandag formiddag til å slutte ned 0,45 prosent. Både stigende italienske renter og uttalelser fra opposisjonen i Hellas ble trukket frem som forkl#229er.

Stigende renter
I løpet av helgen vedtok det italienske parlamentet nye og kraftigere innstramningstiltak. Vedtaket markerte slutten for Silvio Berlusconi som statsminister, som i forrige uke varslet at han ville gå av når innstramningstiltakene var vedtatt. Søndag ble det klart at EUs tidligere konkurransekommisær, økonomen Mario Monti, overtar etter Berlusconi.

«Skifte av politisk lederskap kan føre til at markedet igjen får tillit til at landet greier å levere nok innstramminger fremover. Mario Monti er en anerkjent økonom med lang erf#229 fra konkurransepolitikk i EU-kommisjonen. Tilsynelatende er han mannen som kan få skikk på den italienske økonomien. Historien viser dessuten at Italia faktisk har levert kraftige innstramminger før, på opp mot 4 prosent av bnp over en tiårsperiode tidligere», skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets mandag.

En auksjon av femårige italienske statsobligasjoner mandag formiddag endte med en rente på 6,29 prosent. I aksjemarkedet ble nyheten først godt mottatt. Det kan tyde på at markedet fryktet en enda høyere rente. Men utover ettermiddagen snudde europeiske børser kraftig ned. CAC 40-indeksen i Paris avsluttet mandagens handel med et fall på 1,28 prosent. Den tyske Dax-indeksen gikk ned 1,19 prosent, mens Londons FTSE 100-indeks falt med 0,47 prosent. Oslo Børs endte ned 0,45 prosent.

Stiger på optimisme
DNO International var også blant aksjene som steg mandag, mens konferansen Kurdistan-Iraq Oil and Gas 2011 fortsatt foregår i Erbil nord i Irak.

Ifølge Dr. Mowaffak al Rubaie, som er medlem i det irakiske parlamentet, godkjenner ikke de sentrale irakiske myndighetene avtalene de regionale kurdiske myndighetene (KRG) har inngått med Exxon Mobil. Nå vurderes det juridiske grep, ifølge han.

Exxon Mobil har en serviceavtale sør i Irak som kan bli berørt av at selskapet nå har inngått avtaler med KRG om seks lisenser i Kurdistan.

- Det at Exxon tilsynelatende er villige til å sette det på spill forteller både om misnøye rundt betingelsene i sør og sen fremdrift der, men også hvor viktig og attraktivt Kurdistan er, sier analytiker Trond Frode Omdal i Arctic Securities til TDN Finans mandag.

Arctic Securities har et kursmål på 13 kroner per DNO-aksje, og meglerhuset har en risikojustert nåverdi på 20 kroner gitt at DNOs kontrakter med KRG blir godkjent slik de er i dag.

Omdal mener sannsynligheten for at DNOs kontrakter vil bli godkjent også av de sentrale irakiske myndighetene som følge av at Exxon Mobil har gått inn i Kurdistan. Dette begrunner han med at ofte sees Exxon på som en forlengelse av amerikanske utenrikspolitikk når det gjelder energi internasjonalt.

-Det er klart at USA nå er i ferd med å trekke troppene ut av Irak, men dette er et tegn på at de ikke ønsker å la Kurdistan være i stikken, sier Arctic Securities-analytikeren.

DNO International endte opp 2,0 prosent til 8,25 kroner og ble omsatt for 89 millioner kroner.

Oljeselskapet Statoil steg 0,68 prosent til 148,70 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,45 prosent til 385,90 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.