Ukens siste handelsdag ble mer dramatisk en mange hadde tenkt seg. Først meldte Oslo Børs at man hadde problemer med oppdateringen av indekser, før man rett før klokken 14 gikk til det dramatiske skrittet å stenge alle markedene for handel grunnet de tekniske problemene.

Stopper all handel på Børsen

Men Oslo var stengt for handel snudde tidligere negative børser i Europa til pluss, og de største av dem avsluttet handelsdagen i pluss. Slik gikk det ikke i Oslo, hvor man fikk langt færre timer å handle på. Til tross for den amputerte handelsdagen ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for nesten fire milliarder kroner.

Mens Oslo var stengt for handel, rakk også børsene på andre siden av Atlanteren å åpne.

Selv om nedgangen gjennom handelsdagen ikke ble så dramatisk som enkelte fryktet på forhånd, er tanken om at at myndighetenes verktøykasse nå nesten er tom, er et forhold som øker bekymringene blant markedsaktørene.

Likevel benyttet endel aktører muligheten til å kjøpe seg billig inn i norske aksjer da handelen startet opp igjen klokken 16.50.

Yara er blant børsens minst populære aksjer om dag. Bare den siste uken er nedgangen på nesten 17 prosent, og fredag falt aksjen YAR 3,97 prosent til 242,20 kroner. Frykten er at kostnadene i gjødselbransjen vil stige samtidig som markedet blir påvirket av fallende etterspørsel, på lik linje med det som skjedde i 2008.

Av de største selskapene var det kun bankgiganten DnB NOR som kom inn i pluss. Aksjen DNBNOR steg 0,99 prosent til 56,05 kroner. Likevel er aksjen ned 3,45 prosent den siste uken.

Oljeprisen falt tidligere på dagen relativt kraftig, men hentet inn mye av det tapte før Oslo Børs stengte. Noe etter stengetid var nordsjøoljen ned 0,50 dollar til 104,99, mens amerikansk lettolje ble handlet til 80,06 dollar - en nedgang på 0,45 dollar. Statoil-aksjen STL falt marginale 0,16 prosent til 122,10 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,20 prosent til 342,05 poeng til slutt etter at det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 3,9 milliarder kroner.

Les også:

G20 lover handling mot krisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.