Oslo Børs raste videre i ettermiddagstimene onsdag, etter nok et rush av dårlige nyheter fra USA.

Årets svakeste sluttnotering var før børsdagen i dag på 212,04 poeng, mens den svakeste noteringen intradag var på 204,67 poeng.

Hovedindeksen endte onsdag på 196,65 poeng, som også var det laveste punktet intradag. Børsen er dermed på sitt laveste nivå på fire år.

Børsen fikk seg et ekstra dytt mot slutten av dagen, da amerikanske konsumpristall viste et tidenes fall, før den korrigerte noe opp igjen. Konsumprisindeksen falt med 1,0 prosent på månedsbasis i oktober, mot forventningen om et fall på 0,8 prosent.

I tillegg sendte uttalelsene fra nestsjef i den amerikanske sentralbanken, Donald Kohn, ny frykt innover markedene.

Kohn sa i en tale onsdag at han venter et par kvartaler med negativ vekst i USA.

Les også: Tror resesjonen vil vare

Ikke panikk
- Det er ikke panikkstemning nå slik det var i oktober, det litt mer "vent å se"-holdning og ikke en overhengende frykt for at alt skal kollapse, sier meglersjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans onsdag.

Meglersjefen sier det er mer fokus nå på hvilken grad den svake realøkonomiske utviklingen vil påvirke inntjeningen blant selskapene. Han er overbevist om at man nå burde kjøpe aksjer på tolvmåneders sikt, og anbefaler blant annet Yara som et sikkert valg når børsene igjen begynner å stige.

- Nesten alle OBX-aksjene ser attraktive ut nå på sikt, legger han til.

Gigantene faller
På listen over de mest omsatte aksjene var det dystert:

StatoilHydro: - 5,81 %
Yara: - 6,00 %
Seadrill: - 8,72 %
Rec: - 9,42 %
Telenor: - 6,36 %
Orkla: - 9,89 %

Oljeprisen steg litt igjen mot slutten av børsdagen. Da Oslo Børs stengte var et fat nordsjøolje er opp 0,09 dollar til 51,93 dollar fatet, mens den amerikanske oljeprisen var ned 0,40 dollar til 53,99 dollar.

Frykt i oljeservice
Uttalelsene fra konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro på selskapets energiseminar igår, sender sjokkbølger innover oljeserviceselskapene.

Les også: Oljeprisen kan stanse StatoilHydro-felt

- Når konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro sier at de ønsker å kutte kostnader i leverandørindustrien så gir ikke dette noen positive signaler, sier analytiker Erik Tønne i Arctic Securities til TDN Finans onsdag

Tønne sier videre at en potensielt lavere aktivitet innen oljeservice preger sentimentet.

- Det investorer frykter nå er at nye langsiktige utbyggingsprosjekter vil bli utsatt og generelt lavere etterspørsel fra mindre aktører som kanskje også har finansieringsproblemer. Utbygging av mindre felt er heller ikke like lønnsomt nå, sier han.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 7,59 prosent til 196,65 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.