Solenergiselskapet Reneawble Energy Corp. (Rec) og seismikkselskapet TGS-Nopec ledet utviklingen blant de mest omsatte aksjen på Oslo Børs fredag.

De nye og strengere kravene til Hellas' gjennomføring av sparetiltakene preget markedet, som likevel karret seg i pluss til slutt.

Les mer: Euroministrene holder Hellas på vent

Aksjemarkedene kom marginalt tilbake etter at det kom en nyhet om at lederen i det greske regjeringspartiet Laos sa han ikke kunne støtte seg bak akkorden som troikaen (Det internasjonale pengefondet, EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken) ønsker etter å ha avvist forslaget til kostnadskutt fra den greske regjeringen.

Fire ministre, alle fra regjeringspartiet Laos, valgte å gå av i protest mot EUs nye innstramningskrav til Hellas siden torsdag ettermiddag.

Ifølge greske nyhetsmedier vil den greske statsministeren Lucas Papademos gjør endringer i regjeringen senere fredag.

Soloppgang for Rec
Solenergiselskapet Rec var blant aksjene som steg markert fredag.

Flere analytikere peker på en positiv analyserapport fra Deutsche Bank som beskriver positive signaler i etterspørselsbilde for første halvår 2012.

Les også: Rec-rush: Håp om at noen vil betale «en tullete pris»

En analytiker peker på at aksjene nå er så hardt rammet, at det skal veldig lite til for å skape kraftige bevegelser.

- Det skal ikke så mye til for å løfte aksjene når de er ned rundt 90 prosent, sier analytikeren.

En annen mener markedsbevegelsene ”bare er galskap”.

- Det er nesten litt himmel eller helvete i sektoren for tiden, sier en tredje analytiker til TDN Finans.

Et par analytikere peker på økt etterspørsel fra Kina som grunn, som i så fall ville være tredje gangen i år, at solaraksjer stiger på tilsvarende nyheter om Kina.

Analytiker Håkon Levy i DNB Markets mener Recs positive guiding for volum og aggressive kostnadskutt gir selskapet en solid plattform for 2012.

”Etter vårt syn vil et salg av anlegget i Singapore, og dermed en sterkere finansiell posisjon, kunne gi et løft i verdsettelsen. Et slikt salg vil posisjonere selskapet som en rendyrket aktør med en unik teknologi innen silisium”, skriver analytikeren i en oppdatering fredag.

Levy mener triggere i aksjen fremover vil være nedstenging i Norge, prisoppdateringer i markedet, og fullført restrukturering av gjelden samt salg av anlegget i Singapore.

Meglerhuset gjentar kursmål på seks kroner med kjøpsanbefaling.

Rec var opp 9,89 prosent til 5,66 kroner omsatt for 153 millioner kroner på Oslo Børs.

Meglerhus hever estimater etter TGS-rapport
Seismikkselskapet TGS-Nopec steg 2,24 prosent til 152,48 kroner etter at selskapet falt 1,9 prosent torsdag etter selskapets fjerdekvartalsrapport. Flere meglerhus hever sine estimater.

Morgan Stanley hever kursmål med fire kroner til 174 kroner pr aksje etter kvartalsrapporten, men gjentar sin ”equal weight”-anbefaling på grunn av begrenset oppside.

Til tross for at Morgan Stanley venter at TGS vil være best i klassen på å generere avkastning, foretrekker meglerhuset engineering- og konstruksjonseksponering innen europeisk oljeservice, og ser samtidig lite oppside i forhold til konsensusestimatene.

Nordea Markets hever også kursmål, med fem kroner til 170 kroner pr aksje og gjentar kjøpsanbefaling. De mener kvartalsrapporten støtter opp om synet at 2012 vil bli sterkere.

Meglerhuset mener TGS har noen spennende kvartaler foran seg og tror inntjeningen vil stige i 2012.

Danske Markets gjentar kjøpsanbefalingen og hever kursmål fra 160 til 170 kroner som følge av den seneste kunngjøringen omkring lisensrunden i Mexicogulfen, noe de mener støtter opp under meglerhusets tro på 2012/2013- estimater.

Også Fondsfinans hever kursmål med fem kroner til 145 kroner pr aksje, men gjentar sin nøytralanbefaling.

Selv om meglerhuset venter at TGS vil få et ”comeback” i 2012, mener de aksjekursen fortsatt er for høy med en PE på 12,3 for 2012-estimater, mot et historisk snitt på ti.

TGS var omsatt for 194 millioner kroner på Oslo Børs.

Oslo Børs var opp 0,23 prosent til 417,02 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,2 milliarder kroner.

Les også:
<b>Nedgraderer REC</b>

Gresk støtteparti: - Kan ikke stemme for hjelpepakken

Unitech-millioner sporløst forsvunnet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.