- Det er drøye påstander, det der, sier pressetalsmann i Oslo Børs, Tor Arne Olsen, etter å ha lest dagens hovedoppslag i Dagens Næringsliv.

Les saken: Razzia, oppsigelser og millionkrangel

I artikkelen forteller en rekke uavhengige kilder om hvordan Paretos tidligere stjernemegler Per-Robert Jacobsen tjente seg søkkrik på å selge innsideinformasjon til investorene.

Heller kurtasje enn konvolutter
Betalingen kom ikke i brune konvolutter, men i form av kurtasje skyhøyt over det normale. På denne måten skal pengene ha blitt hvitvasket samtidig som meglerhuset også tjente gode penger på sin del av kurtasjen.

- Vi er ikke ukjent med at det kan forekomme at meglere gir investorer informasjon mot høyere kurtasje, bekrefter pressetalsmann på Oslo Børs, Tor Arne Olsen overfor DN.no.

- Vet mye mer
Olsen vil ikke svare på om de har hatt kjennskap til akkurat denne konkrete saken.

- Nei, det kan jeg ikke svare på. Men vi har mange undersøkelser på gang, det kan jeg si, sier Olsen.

Han erkjenner at Dagens Næringslivs artikkel kan gi inntrykk av at jukset har foregått realtivt åpenlyst - og at det har vært kjent for mange. Likevel tror han ikke at de som overvåker har vært naive eller uvitende.

- Nei, erru gærn? Vi er nok de som vet mest om hva som foregår. Men det er ikke uvanlig at en megler sitter på informasjon som han kan misbruke. Noen faller alltid for fristelsen, og vi kan ikke avsløre hundre prosent, sier han.

- Puster dem i nakken
Oslo Børs gjør stadige undersøkeler, men bare de færreste blir kjent for allmenheten.

- Jeg tror meglerhusene føler at vi puster dem tungt i nakken hver eneste dag. Vi gjør vannvittig mye undersøkelser som ingen får vite om i det hele tatt, påpeker Olsen.

Han henviser ellers til Kredittilsynet som har hovedoppgaven med å etterforske denne type juks.

- Men både vi og Kredittilsynet vil nok ta denne saken opp i møte så snart vi møtes igjen over helgen, sier Olsen - og gjør klart at Norge slett ikke er noe fristed for innsidehandel:

- Vi skal ikke godte oss, men vi ser jo at Sverige blir omtalt som et innsideparadis. Her i Norge har vi derimot avdekket så mye nå, at det helt sikkert har en ekstremt preventiv effekt, mener Olsen.

Farlig lek
Straffenivået på de sakene som kommer opp for retten er også betydelig skjerpet de siste årene.

- Se bare påstanden om to år åtte måneder i Brynhildsen-saken. Det begynner å bli ganske heftig. Før fikk man gjerne bare en bot, mens nå må man sitte inne om man blir tatt.

Ikke strengere flagging
I artikkelen i DN går det frem at investorene som kjøper på innsideinformasjon gjerne kjøper en post på akkurat under fem prosent, som er grensen for når kjøpet må meldes offentligheten. Men å senke denne grensen er ikke aktuelt for Oslo Børs.

- For noen år siden var grensen 10 prosent, og det likte vi ikke. Når vi nå har fått grensen ned til fem prosent, mener vi det er nok. Noe lavere enn det er det ikke naturlig å ha det. Man må få lov til å kjøpe litt aksjer uten å fortelle hele verden om det, sier Olsen, og viser samtidig til at alle kjøp uansett blir kjent når alle handler vises i aksjonærlistene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.