Nyhetsbildet var torsdag domineret av ryktene rundt den greske statsministeren Georgios Papandreous mulige avgang og usikkerheten rundt Hellas' skjebne idet G20-møtet i Frankrike starter. Det er nå usikkerhet om Hellas kommer til å organisere folkeavstemning om den nye europeiske redningsplanen, slik Papandreou foreslo denne uken.

Meldingene blir tolket positivt av markedet, som også fikk et løft av Den europeiske sentralbankens overraskende kutt i styringsrenten, fra 1,50 til 1,25 prosent.

Den europeiske sentralbanken (ESB) kuttet renten uventet etter at italienske og spanske renter har steget kraftig seneste dagene. Ifølge Bloomberg News ventet 51 av 55 økonomer at renten ville være uendret.

Aksjer fortatte å stige etter at det har florert rykter om at den greske statsministeren George Papandreou vurderer å gå av på grunn av uenighet internt i den greske regjeringen.

Etter den seneste tids utvikling i Hellas har det blir tiltagende fokus på hva det ville bety dersom konkursforsikringene (CDS) på gresk gjeld ble utløst og deres betydning for markedet.

-Når det gjelder CDSer er det viktig å se på nettoeksponeringen. En bank kan ha en bruttoeksponering som er X, mens nettoeksponeringen er vesentlig mindre, sier kredittsjef Pål Ringholm i First Securities til TDN Finans.

-De tallene jeg har sett tilsier at nettoeksponerting er rundt 3,7 milliarder dollar, mens bruttoeksponeringen skal være opp mot 74 milliarder dollar. Det gjelder da hvor mye gjeld som er garantert, sier Ringholm.

Kredittsjefen er imidlertid ikke særlig bekymret for CDS-spørsmålet isolert sett.

-Nettoeksponeringen synes lav og bruttoeksponeringen er ikke noe som skremmer vannet av noen. Jeg tror ikke CDSer vil være et problem isolert sett dersom vi får et uordnet mislighold, sier han.

Ringholm sier imidlertid at man vet mye om hvem som sitter med statsobligasjoner men at markedet for CDSer er mye mindre transparent.

Les også: Papandreou kan falle torsdag og ESB kutter renten i eurosonen

Fra vekst til redning
Både EU og IMF, som i likhet med de fleste ble tatt på sengen av Papandreous utspill, varslet at det ikke blir noen utbetaling av neste transje av Hellas' kriselån på åtte milliarder før det kommer en avkl#229. Det kompliserte situasjonen ytterligere for den sterkt pressede greske regjeringen - men også for andre gjeldstyngede land i eurosonen, som Italia.

«I så fall kan den greske statskassa gå tom for euro før jul. Altså er full krise nå absolutt mulig. Faktisk kan den komme før den planlagte folkeavstemningen dersom frykten den skaper, skulle gi virkelig masseflukt fra italienske obligasjoner», konkluderer Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Men den politiske situasjonen i Hellas er altså høyst uavklart. Papandreous avgang, som varsles som nær forestående av BBC, tilbakvises av statsministerens stabssjef overfor Reuters.

Skogen gror
I det hjemlige markedet stiger Norske Skog kraftig etter å ha presentert sitt resultat for tredje kvartal. Selskapet leverer over forventningene på driften, men tar til gjengjeld en kjempenedskrivning på nesten to milliarder kroner.

Les mer: Stygg bunnlinje for Norske Skog

Aksjen NSG steg hele 54,48 prosent.

Oljeserviceselskapet Aker Solutions' resultat for tredje kvartal inkluderte nye tap i Brasil og større nedskrivninger enn ventet, men omsetningen og driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) er noe høyere enn analytikernes forventninger. Dessuten melder selsakpet om ordreinngang på åtte milliarder kroner i kvartalet, som gjør ordrereserven 23 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor.

Les mer: Aker Solutions taper penger i rekordmarked

Aksjen AKSO seg 10,08 prosent til 67,15 kroner.

Blant andre selskaper som leverte resultater torsdag er seismikkselskapet TGS Nopec, som ikke nådde helt opp til analytikernes forventninger.

Les mer: Resultatløft for TGS

Aksjen snudde en nedgang på opptil fire prosent til en oppgang på 5,26 prosent til 126 kroner.

Hovedindeksen endte opp 2,62 prosent til 384,79 poeng og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,9 milliarder kroner på Oslo Børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.