På tross av en saftig nedtur i USA igår holdt Oslo Børs koken gjennom hele handelsdagen fredag. Da handelen ble avsluttet i Oslo var vår hjemlige aksjemarkedsplass nok en dag sterkest blant de europeiske børsene.

Tandberg Data kom nok en gang i søkelyset etter kraftige kurssvingninger. Til slutt endte aksjen med en oppgang på 11,8 prosent. Oslo Børs pauset i formiddag handelen i aksjen da den klatret nærmere 40 prosent.

Yara i vinden
Gjødselsselskapet Yara var tungvekteren som dro lasset på børsen fredag. Oppgangen ble til slutt på 4,1 prosent til 295 kroner. Aksjen har steget 17 prosent hittil i år, mens hovedindeksen på Oslo Børs er ned 16 prosent i samme periode.

Ifølge markedsrapporter stiger prisene i fosfatmarkedet til nye rekordnivåer og ureaprisene holder seg høye. I tillegg meldte Mosaic om nesten dobling av prisen i et kontraktssalg av Potash til India i går kveld.

Analytiker Marianne Blaauw i Pareto Securities er fortsatt positiv til Yara og har en kjøpsanbefaling med kursmål 350 kroner.

- Prisene fortsetter å holde seg svært sterke og Yara har en nå en mark-to-market resultat per aksje på rundt 48 kroner. Vi estimerer en inntjening per aksje på nær 26 kroner for Yara i år, men slik det ser ut nå er det større oppside på estimatene enn nedside, sier Blaauw til TDN Finans.

Varsler rally i Seadrill
Den amerikanske riggkjempen Transocean har fått en treårs kontraktsforlengelse for sin femtegenerasjonsrigg Deepwater Nautilus med Shell. Dagraten er på 475.000 dollar dagen, ifølge Pareto Securities.

Samtidig venter meglerhuset at John Fredriksens riggselskap Seadrill kommer til å ta levering av sine to første dypvanns nybygg de neste to til tre dagene.

- Konklusjonen er at det er et sterkt boremarked og nær forestående levering av de første nybyggene kommer til å føre til oppgang i Seadrill-kursen den kommende måneden, skriver meglerhuset i en fersk oppdatering.

Seadrill endte opp moderate 0,2 prosent til 134,25 kroner fredag, omsatt for 328 millioner kroner.

Oljeprisen tilbake
Oljeprisen faller tilbake fredag morgen etter tre dagers oppgang med mindre bekymring rundt tilbudsforstyrrelser fra Irak etter at en rørledningsbrann ble slukket.

Oljeprisen steg 1,6 prosent i går etter eksplosjonen på Zubair-1- rørledningen, en av to oljerørledninger til Basra-terminalen.

- Vi går mot en sesong med lav etterspørsel i neste kvartal. Selv om det ikke er en enkel situasjon har markedet nok tilbud hvis det er behov, Saudi-Arabia kan steppe inn, sier direktør for risk management i Mitsubishi Corp, Anthony Nunan, til Bloomberg News.

Et fat nordsjøolje med levering om en måned er ned 1,83 dollar, og handles nå til 103,17 dollar fatet. Den amerikanske oljeprisen, WTI, er ned 1,78 dollar til 105,80 dollar fatet.

StatoilHydro endte opp 0,52 prosent til 153,50 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs klatret 0,78 prosent til 411,16 poeng. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for til sammen 8,9 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.