Oslo Børs falt tilbake mot slutten av dagen med de andre europeiske børsene mandag, etter en skuffende ISM-indeks i juli. Markedene var først opp, etter at amerikanske toppolitikere i helgen ble enige om en avtale om å heve gjeldstaket og redusere budsjettunderskuddet. Det skal stemmes over pakken i både Senatet og Representantenes Hus mandag.

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning tror at forslaget godtas. Han mener videre at en nedgradering av USAs kredittverdighet ikke er priset inn i aksjemarkedet.

- Enorme konsekvenser
Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning tror at det amerikanske gjeldsforslaget godtas i Kongressen. Han mener videre at en nedgradering av USAs kredittverdighet ikke er priset inn i aksjemarkedet.

- Det er en kortsiktig lettelse i markedene. De lange problemene er ikke løst (..) Gjelden vil fortsatt øke. Ratingsselskapene har sagt at de underliggende problemene fortsatt er til stede, og at USA står i fare for å bli nedgradert, sier Chen til TDN Finans.

- En nedgradering av USAs statsgjeld er egentlig ikke priset inn i noen markeder. Hvis USA skulle bli nedgradert vil det få store konsekvenser, det har aldri skjedd før. Hvis de skulle miste AAA-ratingen vil det få enorme konsekvenser for rentemarkedet, sier han videre.

Chen viser til at en rekke fond kun har mandat om å investere i AAA-papirer, og at de eventuelt må endre sine mandater eller selge amerikanske statsobligasjoner dersom de blir nedgradert.

- Det vil ha enorme konsekvenser, og jeg tror ikke helt at noen ser alle konsekvensene av det, sier porteføljeforvalteren.

Han understreker samtidig at det er viktigere at budsjettpakken nå ser ut til å bli godkjent enn en eventuell kredittnedgradering.

- Det viktigste er at USA nå ser ut til å komme til enighet om å heve sitt selvpålagte gjeldstak. Det er mye som forfaller de første ukene i august, sier Chen.

- Fallende produksjon støtter oljeprisene
Etter at alle de store europeiske olje- og gasselskapene har rapportert tall for andre kvartal viser fasiten at produksjonen er fallende.

- Produksjonen i andre kvartal for gruppen var ned åtte prosent år-over-år, og oljeproduksjonen var ned ni prosent. Etter vårt syn tegner dette et dramatisk bilde av industriens manglende evne til å levere produksjonsvekst og understreker vårt positive syn på oljeprisene ettersom tilbudet fortsetter å skuffe på global basis, skriver Goldman Sachs i en oppdatering.

Selv om Statoil også rapporterte produksjonsfall i andre kvartal beholder Goldman Sachs aksjen sammen med Shell som sine to toppvalg blant europeiske integrerte oljeselskaper.

- Etter vårt syn tilbyr disse den beste balansen av høy yield, gode vekstmuligheter, operasjonell leverage og ikke-krevende verdsettelse, skriver meglerhuset.

Statoil endte ned 1,1 prosent til 131,60 kroner, omsatt for 1,2 milliarder kroner.

Fredriksen-selskap gjør oppkjøp
Archer-aksjen endte opp 8,7 prosent etter at selskapet offentliggjorde kjøp av Great White Energy Services, samtidig med en rettet emisjon som er garantert på minst 35 kroner.

Les mer: Fredriksen-selskap stiger 12 prosent etter oppkjøp

Seb Enskilda mener transaksjonen passer strategisk veldig bra, og at det vil være 20 prosent innvannende på eps i 2012. Meglerhuset trekker også frem at selskapet nå har funnet et egnet selskap for retningsstyrt boring.

Archer endte på 34 kroner, mens Seb Enskilda har et kursmål på 47 kroner. De anbefaler kjøp av aksjen. Det ble omsatt Archer-aksjer for 139 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,42 prosent til 411,71 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,1 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.