Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 5,24 prosent fredag, og handelen det siste minuttet bidro sterkt til nedgangen. Ett på halv seks falt børsen seks poeng. Kjemper som Yara, DnbNor og Statoil drar hardt nedover.

Hovedindeksen er nå på 329,17 poeng. Forrige fredags formidable oppgang på nesten ni prosent oppgang er radert bort.

Nedturen kommer etter en dramatisk natt i USA, og når børsdagen i Oslo er slutt, er det fortsatt dramatiske tilstander i USA.

Les børskommentaren fra USA her: Frykt på Wall Street

Venter på redningen
-Redningsflåten må på vannet, sier meglersjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.

Han mener det er lite annet enn redningspakken det er fokus på nå og at børsene faller som en følge av fortsatt uvisshet rundt dette.

-Blir ikke redningspakken vedtatt i helgen så er jo ikke det akkurat bullish. Vi tror på at det ordner seg i USA, men hvis ikke frykter jeg hvordan børsene åpner på mandag, sier han.

Tidenes bankfiasko
Amerikanske myndigheter stengte torsdag landets største sparebank, Washington Mutual (WaMu), som dermed går inn i historiebøkene som landets største bankfiasko noensinne, og den siste dramatiske hendelsen i den pågående finanskrisen.

Les også: Tidenes bank-fiasko i USA


WaMu, som har sitt hovedkontor i Seattle, røk over ende etter at nervøse kunder den siste uken tok ut over 90 milliarder kroner fra sine sparekonti. Som følge av dette ble bankens kredittrating nedgradert til "elendig". Amerikanske myndigheter forsto dermed at banken sto på randen av stupet og valgte å gripe inn.

Restene av WaMU plukkes opp av bankgiganten JP Morgan Chase & Co, som nylig ble omdannet til bankholdingsselskap.

I tillegg skriver Financial Times at hedgefond flyttet flere hundre milliarder dollar fra Morgan Stanley til konkurrentene etter kollapsen i Lehman Brothers, og Morgan Stanley mistet nær en tredel av sine aktiva i prime brokerage- enheten i forrige uke.

Gjødsel i fritt fall
Yara får seg en skikkelig kalddusj og faller 12,1 prosent til 201 kroner.

Hovedgrunnen er det markerte fallet i ureaprisene etter at aktiviteten i markedet har stoppet helt opp. Samtidig lykkes India så langt i å følge en strategi med mindre kjøp hver andre eller tredje uke, og unngår dermed å støtte prisene.

Les også: Fritt fall i gjødselsmarkedet

Yara er klart mest omsatt med 2,3 milliarder.

Blant andre tungvektere som faller et StatoilHydro med at fall på 5,4 prosent til 140,40 kroner, mens Renewable Energy Company(Rec) er ned 3,33 prosent til 116 kroner.

DnBNor faller 5,08 prosent.

Kongsberg stuper
Kongsberg Automotive tapper taperlisten med et fall på 15,4 prosent til 6,60 kroner.

Meglerhuset SEB Enskilda mener de grimme tidene i bilmarkedet vil slå inn i Kongsberg Automotive med full styrke. De magre utsiktene gjør at analytiker Sjur S. Malm nedgraderer aksjen til hold fra kjøp.

- Utviklingen i bilsalget har ikke vært så dårlig siden 1978-80, da høy oljepris også var en faktor i de dårlige tidene, skriver Malm i en oppdatering.

Les også: Verste på 30 år

Opp og ned i olje
Den amerikanske referanseoljen WTI, novemberkontrakten faller 2,15 dollar til 105,87 dollar fatet fredag.

Les også: Oljeprisen holder seg

Brent 1. posisjon, som er november-kontrakten, er ned 1,87 dollar til 102,76 dollar per fat fredag ettermiddag.

Les alle dagens aksjetips her

Hovedindeksen ved Oslo Børs er ned 5,24 prosent til 329,17 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.