Vardia-aksjen faller ti prosent på formiddagen etter at selskapet har levert tall for andre kvartal og presentert en omfattende omstrukturering som får konsekvenser for flere i selskapets ledelse.

Det var i mars at skandalen i Vardia var et faktum da revisoren BDO over natten krevde drastiske endringer i regnskapsprinsippene, noe som medførte et akutt kapitalbehov på 275 millioner kroner og at selskapet ikke lenger var solvent. Problemets kjerne var Vardias bokføring av provisjonslønn, som inntil da ble aktivert i balansen.  Aktivering av kostnader er en farlig gråsone hvor det kan være fristende for ledelsen å blåse opp balansen og gi inntrykk av lavere kostnader og høyere inntjening enn hva som er reelt.

Siden mars har BDO fått fyken som revisor i Vardia, det samme har konsernsjefen. Finansdirektør Ivar Z. Pedersens videre karriere i selskapet har lenge hengt i en tynn tråd. Grunnen til at han har overlevd er trolig at selskapets kriseemisjon ikke var gjennomførbar uten en finansdirektør ved roret. I dag meldes det at Vardia har ansatt Terje Finholdt som ny finansdirektør. Pedersen blir i Vardia, men nå som regnskapssjef.  

Også ut av Vardia-ledelsen går Børge Leknes og Pål Lauvrak som begge er blant gründerne av selskapet.

Skandalen i Vardia har altså fått alvorlige konsekvenser for hele toppledelsen i selskapet. I våres kunne det fremstå som om det var en revisor med manglende impulskontroll som forårsaket krisen for selskapet, men det blir feil. Gitt mannefallet i selskapet har trolig styret kommet til den konklusjon at den tidligere ledelsen må ta på seg det største ansvaret for manglende styring av selskapet, og det som førte til at kapitalkrisen oppsto.

Alle med ansvar for krisen er nå ute av selskapet, med ett unntak, styreleder Åge Korsvold. Han ser ut til fortsatt å ha aksjonærenes tillit. Korsvold deltok i kriseemisjonen med 6,6 millioner kroner og eier nå 1,7 prosent av selskapet.

Vardia har bestemt seg for å selge distribusjonsvirksomheten til de ansatte.

«Den nåværende strukturen og de eksisterende regnskapsprinsippene som gjelder for Vardia er ikke gunstig for et forsikringsselskap i vekst. Ved å utnytte uavhengige distribusjonskanaler vil Vardia kunne føre salgskostnader på en annen måte enn i dag. De rapporterte resultatene vil også bedres. Å beholde den eksisterende juridiske strukturen ville krevet ytterligere egenkapital på cirka 150 millioner kroner,» skriver Vardia i en pressemelding.

Vardia har hatt en formidabel vekst de siste årene.

«Vår strategi om å vokse vil fortsette, men i et mer moderat tempo,» skriver konsernsjef Rune O. Arneberg i Vardia.

Aksjonærene forespeiles en årlig premievekst på mellom ti og 15 prosent, en combined ratio under 92 prosent og en avkastning på egenkapitalen på 15 prosent. 

Vardia er ned 9,6 prosent til 1,32 kroner på lavt volum på en svak Oslo Børs tirsdag.

Les også: Frykter næringslivet vil lide  

Les også: VARDIA:PARETO HAR KJØPSANBEFALING, KURSMÅL 2  

Se også:

Utsetting av ørret: – Ren forsøpling av naturen
Lars Nilssen, produsent av tv-programmet «På fisketur med Bård og Lars», mener utsettingen av ørret i norske vann har gått altfor langt.
02:57
Publisert:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.