Yara International og Borregaard steg markert etter at begge selskapene har lagt frem resultat for tredje kvartal som var bedre enn ventet, mens Tomra falt noe tilbake etter sin rapport.

Borregaard var opp 6,9 prosent etter å ha lagt frem et justert resultat før skatt, av- og nedskrivninger (ebidta) på 216 millioner kroner i tredje kvartal 2016, opp fra 160 millioner kroner samme kvartal året før.

DNB Markets skriver at Borregaards ebita var rundt 14 posent bedre enn ventet, og de venter at konsensus kan bli oppjustert med 3-4 prosent i 2016 og 2017.

ABG Sundal Collier ser også positive estimatendringer som følge av dagens Borregaard-rapport og fastholder en kjøpsanbefaling på aksjen. Også SEB mener kvartalsrapporten var positiv.

Flere analytikere venter at konsensusestimatene på Yara International blir oppjustert etter tredjekvartalsrapporten, som var bedre enn ventet.

Yara International rapporterte en ebitda på 3.004 millioner kroner i tredje kvartal, mot en ventet ebitda på 2.803 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt.

DNB Markets ser en oppjustering av konsensusestimatene på 3-4 prosent i 2017 på bakgrunn av kvartalsrapporten, men venter imidlertid at fortsatt svake markedsutsikter vil gi negative estimatrevideringer.

Bernstein mener at Yara-resultatet ikke var så dårlig som fryktet, ifølge Bloomberg News.

Citi skriver at Yaras resultat var svakt, tynget av lavere gjødselpriser globalt.

Det bedre enn ventet resultatet ser ut til å være drevet av sterkere volumer, skriver Pareto Securities.

Samtidig legger meglerhuset merke til at Yara virker noe mer forsiktig i utsiktene til leveranser i Europa enn de var i forrige kvartal, og til Brasil i fjerde kvartal.

«Imidlertid vurderer vi rapporten å være på den positive siden med gode leveranser og økt tro på selskapets forbedringsprogram», skriver Pareto.

Meglerhuset viser også til at Yara International har satt prisen på kalsium ammoniumnitrat (CAN) prisen i Tyskland opp tre euro tonnet til 165 euro med umiddelbar effekt for nye leveringer. Pareto mener det er positivt å se at CAN-prisen blir satt ytterligere opp, til tross for at prisnivået er fremdeles er ganske lavt.

Pareto har en kjøpsanbefaling på Yara med kursmål 380 kroner per aksje.

Konsernsjef Svein Tore Holsether peker på at Yara i tredje kvartal 2016 rapporterer et svakere resultat enn for ett år siden, noe som er gjenspeilet i globalt tilbudsdrevne priser på gjødsel. Lønnsomheten til bøndene i Europa har vært svak i kvartalet, drevet av lave hvetepriser og dårlige avlinger i Frankrike.

- Vi satt jo opp CAN-prisen senest i dag i Tyskland, men det er klart at dette handler veldig mye om bøndenes lønnsomhet. Vi lever i en verden der bonden har flere valg, og det er vi selvfølgelig påvirket av, men vi stoler på at modellen vår fungerer i mer krevende tider, sier Holsether til TDN Finans.

Yara steg 3,9 prosent til 284,70 kroner pr aksje, omsatt for 608 millioner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,50 prosent til 641,53 poeng, omsatt for 3.188 millioner kroner.

Les også: Børsgigant tynger Wall Street

Oljefondet kjøper og selger eiendom

Se DNtv:

Trump lover å akseptere valgresultatet - hvis han vinner
Donald Trump har fått kritikk etter at han ikke ville love å anerkjenne valgresultatet under debatten mot Hillary Clinton. Da han talte til sine tilhengere dagen derpå, lovte Trump å akseptere resultatet - hvis han vinner.
00:30
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.