Oljerelaterte aksjer ledet an i ny markert oppgang på Oslo Børs onsdag. DNB steg også betydelig.

Det positive sentimentet i oljemarkedet startet fredag, da man fikk et nytt kraftig fall i riggtellingen i USA, og ble forsterket i går tirsdag, blant annet etter at toppsjefen i Shell og tidligere toppsjef i skiferoljespesialisten EOG Resource sa at man vil få et regelrett fall i den amerikanske oljeproduksjonen med dagens priser.

Det amerikanske energidepartementets statistikkarm, EIA, tok også opp sine etterspørselsanslag for 2015 og 2016 med henholdsvis 170.000 og 270.000 fat pr dag, og i tillegg bidro det positivt da den amerikanske bransjeorganisasjonen API meldte om nedgang USAs oljelagre i går kveld.

Kombinasjonen av disse faktorene har ført til at Brent-oljeprisen er opp over fem dollar pr fat siden torsdag.

Tar ikke av

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities tror imidlertid ikke på videre kraftig oppgang i oljeprisene, men argumenterer for en mer moderat utvikling. Han gjentar meglerhusets anslag om en gjennomsnittlig oljepris på 55 dollar fatet i fjerde kvartal 2015.

- Vi tror at Brent må holde seg under 60 dollar de neste seks månedene for å balansere markedet innen andre halvår 2016. Vi tror ikke du vil se de prisene vi hadde i andre kvartal i år, før et stykke ut i 2016, sier han til TDN Finans.

Pareto Securities venter at gjennomsnittlig oljepris i 2016 blir 65 dollar fatet.

Carnegie skriver i en oppdatering at de forblir positive, og venter at en oppgang i oljeprisen i fjerde kvartal vil drive aksjene sektoren høyere.

Analytikerne mener oljemarkedet blir strammere og viser til at riggtellingen i USA falt under nivået på 850 rigger som kreves for å opprettholde produksjonen.

Ettersom det, ifølge seneste opptelling, er 614 oljerigger i drift på land i USA, og ledetiden for å sette nye i produksjon er 3-4 måneder ventes produksjonen falle i 2016. Videre vil produksjonen falle inntil 200 nye rigger blir satt i drift.

«60 dollar per fat er ikke tilstrekkelig for at dette skal skje», understreker Carnegie-analytikerne.

Meglerhuset skriver at det fremdeles er risiko for nedjusteringer i inntjeningsestimatene, men mener at lave verdsettelser tilsier at risikoen for dette allerede er tatt høyde for i prisingen.

Flere kandidater

I lys av at de venter at investeringene fra oljeselskapene vil falle 20 prosent i 2015 sett under ett, og ytterligere seks prosent i 2016, råder meglerhuset til å kjøpe aksjer i selskaper med lav til moderat balanserisiko i påvente av oljeprisoppgangen.

Carnegie nevner Subsea 7, Aker Solutions, Akastor, Prosafe, TGS, PGS og Det norske oljeselskap som kandidater.

Kraftig opptur

Pareto Securities oppgraderer sin anbefaling på DNB til kjøp fra hold, men reduserer sitt kursmål til 135 kroner fra 145 kroner.

Pareto Securities-analytikerne Vegard Eid Mediås og Sindre Sunde viser til at det er økt frykt i markedet for at DNB vil måtte ta økte nedskrivninger fremover. Analytikerne understreker imidlertid at det ikke er noe krise.

Hovedscenarioet til analytikerne er at tapsnedskrivningene vil øke til over 5 milliarder kroner i 2016 og 2017. I dette scenarioet bør DNB imidlertid likevel kunne sette til side kapital for videre vekst og øke utbytte mot sek kroner pr aksje i 2017, anslår Pareto-analytikerne.

Årsaken til at meglerhuset oppgraderer anbefalingen til kjøp er DNB-aksjens svake utvikling den seneste tiden.

Deutsche Bank fremholder DNB som sitt toppvalg i den nordiske banksektoren før rapporteringssesongen for tredje kvartal. Den tyske storbanken har kjøpsanbefaling med kursmål 140 kroner på DNB.

Citi kutter kursmålet på DNB til 140 kroner per aksje fra tidligere 145 kroner på grunn av lavere utbytteforventninger. Meglerhuset gjentar kjøpsanbefalingen på grunn av attraktiv verdsettelse.

Citi venter at Finanstilsynets pilar 2-krav kan føre til høyere krav til kjernekapital for DNB, og venter en oppdatering fra selskapet på kapitalmarkedsdagen i London den 25. november.

Økonomene i Citi venter nå ytterligere rentekutt fra Norges Bank, og analytikerne mener det blir vanskeligere for DNB å utligne effekten av det fullt ut, og opprettholde flate volumvektede marginer. De venter lavere netto renteinntekter i 2016 og 2017.

DNB steg 4,9 prosent til 122,70 kroner, omsatt for 550 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,63 prosent til 622,98 poeng, omsatt for 5,8 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.