DNO steg som en rakett på Oslo Børs mandag etter positive nyheter rundt situasjonen rundt oljeeksport og eksportbetalinger fra Kurdistan

Fredag meldte De kurdiske selvstyremyndighetene i Irak (KRG) at de i november initielt vil betale oljeselskapene 75 millioner dollar for eksport, og at regulære betalinger vil følge deretter. Ved ytterligere produksjonsøkninger vil oljeselskapene motta all betaling de har krav på ifølge kontraktene.

- Det er jo et gjennombrudd. Det er første direkte betaling for rørledningseksport som ikke går via Bagdad. Sånn sett er det svært viktig, til tross for at beløpet ikke er i nærheten av det selskapene skyldes, sier analytiker Trond Omdal i Pareto Securities til TDN Finans.

Analytiker Trond Omdal, Pareto.
Analytiker Trond Omdal, Pareto. (Foto: Dagens Nærignsliv)

Han påpeker også at KRG sier at produksjonen vil nå 500.000 fat per dag tidlig i første kvartal, hvorav 200.000 fat per dag vil komme fra DNO.

Videre viser Omdal til at KRG ikke bare har mottatt betaling for skipninger, de har også mottatt 500 millioner dollar i forhåndsbetaling, og at dette er tegn på at Bagdads trusler om rettslig forfølging ikke har klart å hindre eksportene fra KRG.

Pareto-analytikeren fremholder også som et positivt aspekt at KRGs oljeminister Ashti Hawrami nylig sa at KRG mottar sammenlignbare priser på oljen sin som det SOMO gjør, og at han har sett rapporter om en rabatt på rundt 8 dollar pr fat til Brent.

- Vi venter at DNO skal reagere positivt på dette, konkluderer Omdal.

DNO-aksjen steg 15,1 prosent til 19,82 kroner.

Ellers var det også fokus på riggselskapet Songa Offshore, som før børs la frem sin delårsrapport for tredje kvartal. Resultatene var generelt noe bedre enn ventet.

Selskapet melder at de fire Cat-D-riggene som selskapet har under bygging for Statoil i Sør-Korea, vil alle bli levert neste år. Levering av den første enheten, "Songa Equinox", er skjøvet til andre fra første kvartal 2015, ifølge kvartalsrapporten.

Songa Offshore steg 5,26 prosent til 2,00 kroner.

Oljeprisen var gjennom deler av dagen opp nærmere to dollar. Men innen Oslo Børs stengte falt den tilbake igjen. Rundt kvarteret etter at handelen på Oslo Børs var slutt ble et fat nordsjøolje omsatt til 83,65 dollar, en oppgang på 0,26 dollar siden sluttprisen fredag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,66 prosent til 591,57 poeng.

Les også:
Grønt lys for Mohns superrigger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.