Oslo Børs sluttet litt høyere fredag. Marine Harvest Group var blant få tungvektere som steg, mens Yara International tynget børsen etter å ha gått på en valutasmell i første kvartal.

Les også: Dollarskrell for Yara

DNO bidro også til den beskjedne oppgangen.

De fleste analytikerne mener Yara Internationals førstekvartalsresultat var på linje eller bedre enn ventet. Gevinstsikring trekkes frem som en mulig forklaring på selskapets fall på børsen.

Yara fikk et resultat for finans og skatt (ebit) på 3.474 millioner kroner i første kvartal 2015, sammenlignet med 2.568 millioner kroner i samme periode året før. På forhånd var det i gjennomsnitt ventet ebit på 3.211 millioner kroner, ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans.

Tross positive resultater er Yara ned på børsen. Analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets sier hun ikke har noen god forklaring på nedgangen for Yara-aksjen.

- Resultatene var i overkant av det jeg hadde regnet med, og jeg kan ikke se hvordan de kan ha bidratt til nedgangen, sier Gjøen.

Hun viser imidlertid til at det har vært noe snakk om gevinstsikring.

- Det nevnes også at konkurransen fra Kina bidrar negativt, men det har vært kjent lenge og vi ser samtidig at til tross for Kina gjør Yara det ganske bra, sier Gjøen.

Arctic Securities skriver på sin side at rapporten var på linje med deres forventninger og de venter kun å finjustere estimatene etter rapporten, ettersom de lavere energiprisene bare delvis er utlignet av integrasjonskostnader ved OFD-virksomheten.

De ser utsikter til et svakt marked ettersom de venter at Kina vil fortsette å eksportere betydelige volum i tillegg til en betydelig liste andre prosjekter utenfor Kina.

Yara falt 2,3 prosent til 404,00 kroner per aksje fredag, omsatt for 719 millioner kroner.

DNO-partner "toppvalg"

Credit Suisse  skriver i en analyse om oljesektoren at Genel Energy, DNOs feltpartner på Tawke-feltet i irakisk Kurdistan, er meglerhusets toppvalg i sektoren.

I februar ble Iraks statsbudsjett godkjent, og siden er det blitt gjennomført jevnlige budsjettbetalinger fra Bagdad til De regionale kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak (KRG), i tråd med avtalen som ble inngått i desember.

KRGs eksportvolumer har riktignok vært noe lavere enn det som er fastsatt i avtalen, som betyr at budsjettbetalingene også har vært mindre. Credit Suisse venter imidlertid at produksjonen vil komme opp slik årsgjennomsnittet blir i henhold til avtalen.

Som følge av den ventede oppgangen i produksjon og eksport, ventes det også at budsjettbetalingene vil stige til et nivå hvor KRG vil begynne å betale oljeselskapene i regionen allerede fra mai eller juni.

Credit Suisse har «outperform»-anbefaling på Genel-aksjen med kursmål 1.045 pence.

DNO steg 1,2 prosent til 14,27 kroner aksjen, omsatt for 136 millioner kroner.

Marine Harvest Group steg etter at et vulkanutbrudd i Chile har sendt flere lakseselskaper opp. Utbruddet kan forstyrre produksjonen i Chile, spekuleres det.

Marine Harvest endte opp 3,9 prosent til 97,65 kroner, omsatt for 422 millioner kroner. Det gjorde aksjen til dagens femte mest omsatte, etter Yara, Statoil, Telenor og DNB.

Uken under ett endte ned 1,31 prosent etter en rød dag på onsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,04 prosent til 651,37 poeng, omsatt for 4,5 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.