Oslo Børs løftet seg torsdag, ledet av oljeselskapet DNO International.

DNO-aksjen spratt opp over åtte prosent etter å ha falt over 11 prosent de to foregående dagene.

Uroen i Irak bidrar til nervøsitet i aksjen.

Torsdag følger imidlertid både DNB og Swebank opp med kjøpsanbefalinger. I likhet med deres kolleger i Pareto, som onsdag påpekte at kursfallet var en kjøpsmulighet, venter ikke analytikerne i DNB Markets at DNOs virksomhet i Nord-Irak vil bli truet.

«Uroen i Irak vil ikke påvirke DNOs eiendeler. Peshmerga-styrken forsvarer den kurdiske regionens grenser og både Genel og KRG har forsikret om at Tawke-produksjonen ikke vil bli påvirket av den pågående uroen i Irak», heter det i  en oppdatering fra meglerhuset.

DNB Markets anbefaler kjøp av DNO-aksjen etter siste tids kursfall, med et kursmål på 30 kroner per aksje.

Analytikerne tror at usikkerheten i området vil fortsette på kort sikt, men at fremtiden ser lovende ut. De tror på to hovedscenarioer i Irak, der begge scenarioene vil føre til en stabil oljeeksport fra det kurdiske området i fremtiden.

I tillegg viser DNB til rekordhøyt salg omsetning fra Tawke-feltet i starten av andre kvartal.

Swedbank oppgraderer sin anbefaling av DNO-aksjen fra nøytral- til kjøpsanbefaling med et kursmål på 22 kroner per aksje, ifølge en oppdatering.

«Vi tror ekspropriering av olje- og gasseiendeler i Kurdistan er veldig usannsynlig og at aksjekursen for øyeblikket er en veldig attraktiv kjøpsmulighet for langtidsinvestorer», heter det i rapporten.

Analytikerne i Swedbank mener risikoen knyttet til balansen til DNO er begrenset, selv med en midlertidig nedgang i kontantstrøm fra Kurdistan. De viser til et sterkt balanseregnskap med netto gjeld på rundt null som følge av svært sterk drift i 2010 og 2011.

DNO legger frem tall for andre kvartal 21. august og Swedbank venter et høyt bruttoresultat (ebitda) basert på den sterke produksjonen på Tawke-feltet i starten av kvartalet. Meglerhuset estimerer kapitalkostnader på 105 millioner dollar og en netto gjeldsposisjon på 17 millioner dollar.

Spekulasjoner om at DNO vil trekke seg ut av Somaliland avvises ellers av selskapet torsdag, opplyser TDN Finans.

DNO endte opp 8,3 prosent til 17,29 kroner per aksje, omsatt for 239 millioner kroner. Aksjen er dermed ned omkring 5,7 prosent den siste uken, og rundt 28,6 prosent sålangt i år.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,36 prosent til 596,65 poeng, omsatt for 2.701 millioner kroner.

Les også:
Rente-ro på Wall Street

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.