Riggselskapet Fred Olsen Energy, av giftige tunger i riggkretser omtalt som Fretex på grunn av selskapets mange Aker H-3 borerigger bygget en gang på syttitallet, faller kraftig etter at selskapet vil terminere utbytte for 2014. Nå på formiddagen faller aksjen 13 prosent.

Da kan det være interessant å se hva som skjedde i konkurrenten Seadrill som overraskende terminerte utbyttet i november ifjor. Aksjen halverte seg i verdi i tiden frem til midten av desember.

Så skal det sies at Fred Olsen Energy-aksjen har falt fra nivå 300 kroner høsten 2013 til rundt 65 kroner nå.  Men det er neppe forventninger til utbyttekutt som har forårsaket dette. Selskapet har slitt betydelig med dyre oppgraderinger og gjentatte kostnadsoverskridelser på de gamle riggene som har vært inne til klassifisering.

Selskapets markedsverdi er nå redusert til 4,4 milliarder kroner.

Fordelen med Fred Olsen Energys strategi om å satse på velbrukte borerigger har vært en høy kontantstrøm og utbyttekapasitet. I mai ble det betalt ut et utbytte på 20 kroner, hvorav ti kroner var ekstraordinært. Siden 2006 har selskaper betalt ut 160 kroner per aksje i utbytte til aksjonærene, til sammen nesten 11 milliarder kroner.

Men sammenlignet med Seadrill blir Fred Olsen Energy rene pygmeen i utbyttesammenheng. Seadrill hadde inntil kollapsen i november et kvartalsvis utbytte på en dollar per aksje, altså to milliarder dollar per år.

Men nå er det slutt på utbyttemoroa for aksjonærene i begge selskapene, og ingen vet når utbyttene vekkes til live. Det er det oljeprisen som bestemmer.

Les også:

Fred Olsen Energy vil droppe utbytte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.