Oslo Børs og andre europeiske børser steg tirsdag ledet av energiaksjer tross nytt fall i oljeprisene. Frontline steg kraftig.

Oljeprisene ble handlet rundt laveste nivåer siden april 2009, som følge av tegn til at tilbudet vil fortsette å overstige etterspørselen etter olje i månedene som kommer.

RS Platou Markets venter at Saudi-Arabias og Opecs fokus på markedsandeler fremfor oljepris over tid vil øke Opecs markedsandel og dermed gi økt tankeetterspørsel med kartellets behov for sjøbåren eksport.

Jonathan Chappell i Investeringsbanken Evercore ISI mener ifølge Tradewinds at den stigende contangoen i oljemarkedet de seneste dagene potensielt gjør det lønnsomt for tradere å lagre olje på tankskip.

«Det er svært vanskelig å anslå hvor mye tonnasje som kan bli absorbert av denne arbitrasjemuligheten, spesielt siden varigheten av dagens økonomiske fordel er usikker», skriver Chappell i en rapport.

Analysehuset JBC Energy tror ifølge Bloomberg News det er mulig at tradere vil plassere 30-60 millioner fat på flytende lagre over de kommende månedene basert på dagens contango i markedet.

Chappell i Evercore beregner at månedlig kostnad for lagring av olje på en VLCC (to millioner fat lagringskapasitet) er omtrent 0,83 dollar per fat med dagens VLCC-rater.

«Således må tre måneders contango spread i brent-kurven være minst 2,49 dollar per fat for at flytende lager skal gå break even», skriver Chappell.

Konsernsjef Robert Hvide Macleod i Frontline deler optimismen til andre aktører i tankmarkedet. Han tror det er like før oljetankere blir brukt som flytende lager.

- Ja, absolutt. Pris og tilbud er viktige drivere. Samtidig er det spesielt at oljemarkedet har en sterk contango nå. Fra februar til august er differansen seks dollar. Så det betyr at man kan bruke skip til å lagre olje. Vi er helt i startgropen, men jeg er ganske sikker på at det vil skje. Det er like rundt hjørnet, sier Macleod til TDN Finans.

Februarkontrakten for brent-olje ligger rundt 52 dollar pr fat, mens august-kontrakten ligger rundt 58 dollar fatet, noe som skaper en mulig for arbitrasje. Bruker man oljetankere til lagring, kan det i så fall føre til en ytterligere tilstramming i tankmarkedet.

Så langt har imidlertid ingen oljetankere blitt tatt i bruk til lagring, ifølge Macleod.

- Det er umulig å si akkurat når det vil skje, men forholdene ligger i alle fall godt til rette for det. Akkurat når det vil skje er vanskelig å si, sier Frontline-sjefen.

Frontline steg 26 prosent til 24,20 kroner pr aksje, omsatt for 107 millioner kroner. Aksjen har dermed steget over 150 prosent den siste måneden.

Aker Solutions var blant oljerelaterte aksjer som falt tirsdag.

Arctic Securities nedgraderer Aker Solutions til selg og nedjusterer kursmålet på aksjen til 32 kroner.

Vidre melder Bloomberg News at Aker Solutions nedgraderes fra «marketperform» til «underperform» av Bernstein.

Aker Solutions falt 0,2 prosent til 37,2 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,80 prosent til 569,98 poeng, omsatt for 4,2 milliarder kroner.

Les også:
- En balansegang mellom «bulls» og «bears»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.