For en politisk legmann er det ikke lett å forstå rasjonalet i forhandlingsstrategien til den greske statsministeren Alexis Tsipras og hans regjering. Etter de kraftige børsfallene verden over å dømme ser det ut til at kapitalmarkedene er i ferd med å miste troen på at den greske regjeringen vil klare å ro i land et forhandlingsresultat som sikret Hellas fortsatt status som medlem av eurosonen og dermed mottager av generøse støtteordninger.

Oslo Børs befinner seg nå i sin tredje korreksjon så langt i år. Hovedindeksen på Oslo Børs toppet ut i midten av april på 661 poeng, som ga en avkastning så langt i 2015 på generøse 15 prosent. Men kort tid etter kom den første korreksjonen, etterfulgt av enda en i starten av juni og nå er vi inne i den tredje. Avkastningen så langt i år er dermed redusert til under ni prosent. Kaoset i Hellas må ta mye av skylden for børsfallene verden over de siste ukene.

Men noen aksjer er tilsynelatende uberørt av uroen i Hellas, og blant dem er lavprisselskapet Norwegian. Aksjen er en av svært få som faktisk stiger på Oslo Børs i dag. Mens hovedindeksen på Oslo Børs har falt over fem prosent siden april er Norwegian-aksjen opp med 12 prosent i samme periode. Dessverre er det ikke plass til alle investorene i Norwegian, som har en markedsverdi på 11 milliarder kroner, men aksjen er åpenbart attraktiv om dagen og det presser opp kursen.

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank hadde et lite vellykket forsøk på å shorte aksjen i forrige uke. Aksjen steg, og denne uken har han kastet Norwegian-aksjen ut av shortporteføljen og erstattet den med tørrlastaksjen Golden Ocean.

Andre er betydelig mer positive til aksjen. Både DNB Markets og Arctic Asset Management har aksjen i sine anbefalte ukesporteføljer. DNB Markets har anbefalt aksjen siden i februar og det har gitt porteføljen en avkastning på hele 33 prosent. Arctic kom på banen litt senere, og har 11 prosent avkastning siden midten av april.

Norwegian-aksjen har surfet avgårde på bedre kvartalstall enn ventet, bedre trafikktall enn ventet og markedets begeistring for planene om å lease ut flyene som selskapet ikke trenger selv. Det har vist seg at det er bedre butikk å leie ut fly til flyselskapene enn å faktisk operere flyene selv. Det hjelper også bra at vi nå er inne i høysesongen for flyselskaper og det er ingen tegn til nye streiker med det aller første.

Se også:  

Tilbrakte natten i kø foran minibanken
Bekymrede grekere vil ha ut pengene sine i frykt for hva som nå skjer i Hellas.
00:50
Publisert:

 

Les også: Samsung får Johan Sverdrup-kontrakt til syv mrd.  

  

 

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.