Oslo Børs steg tirsdag, ledet an av Norsk Hydro og Orkla.

Hydro-aksjen var den mest omsatte på Oslo Børs og steg 2,6 prosent, tross null selskapsrelaterte nyheter. Analytiker Eirik Melle i Danske Bank Markets sier det kan ha med det generelle positive sentimentet i aluminiumsmarkedet for tiden, hvor prisen på under to uker har steget drøye 100 dollar til over 1.700 dollar pr tonn.

- Det som har vært driveren den seneste tiden er økende kull- og aluminapriser i Kina. Oppgangen i Hydro er nok knyttet til dette, altså at en økt tro om at oppstart av kinesisk produksjonskapasitet blir mindre enn man har trodd på grunn av høyere produksjonskostnader, sier Melle til TDN Finans.

Société Générale-analytiker Robin Bahr tror det ligger mye spekulasjon bak den betydelige oppgangen i aluminiumsprisen. Aluminiumsprisen har steget 15 prosent hittil i år, mens premien på aluminium «billets» levert i Rotterdam er ned ti dollar pr tonn fra nivået det var ved starten av året, og handles til 310 dollar pr tonn.

- Det er en frikobling. Mye av det har med spekulasjon og finansiell investering å gjøre, som pleier å ligge foran en bedring i de fundamentale forholdene, sier Bahr til Bloomberg News.

Tredje kvartal på rad med vekst

Forbrukervare-konsernet Orkla var også mye omsatt på Oslo Børs og steg 2,6 prosent etter at selskapet tirsdag morgen la frem kvartalstall som var på linje med forventingene.

Selskapet la frem et justert driftsresultat som var bedre enn ventet, samtidig som selskapet har sitt tiende kvartal på rad med vekst.

Analytiker Magnus Berg i Arctic Securities viser til at resultatene var omtrent på linje med forventningene, men at de registrerer at den brede bedringen i selskapet fortsetter. Han tror at selv om resultatet er omtrent som analytikerne ventet, er det en del investorer som har vært mer forsiktige i forkant av rapporten.

- Kursen har også vært ganske svak i det siste, noe som tyder på at noen har vært litt nervøse i forkant av disse tallene. Dermed er det naturlig at aksjen stiger når de leverer såpass gode tall, sier Berg.

Flere Orkla-analytikere venter dessuten at estimatene vil komme opp etter rapporten.

Fall i nordiske eiendomsaksjer

Ellers faller Entra-aksjen på tross av at selskapets kvartalstall, som ble fremlagt tirsdag, var bedre enn ventet.

Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets sier at eiendomsaksjer i Norden faller i dag på grunn av stigende lange renter. Han mener at kursutslaget i dag kommer fra rentebevegelsene, og ikke resultatene Entra leverte.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at det rapporterte resultatet ble styrket av verdigevinst fra investeringseiendommer og finansielle instrumenter.

«Entra kom med støttende markedskommentarer med prime yield i Oslo vurdert til 3,9 prosent og stigende leienivå grunnet lav konstruksjonsaktivitet», heter det.

Pareto har en kjøpsanbefaling på Entra-aksjen og kursmål på 98 kroner.

Entra-aksjen falt 0,9 prosent.

Rec steg i forkant av resultattall

Rec Silicon kom med resultatvarsel 23. september, og analytiker Andreas Bertheussen i Swedbank tror heller at kommentarer rundt balansen og volum- og kostnadsutviklingen fremover blir relevant for aksjen. Selskapet legger frem kvartalstall onsdag.

Bertheussen mener det er stor usikkerhet knyttet veksten i etterspørselen i 2017, og han frykter at svak etterspørsel vil forsinke gjeninnhentingen i polysiliconmarkedet.

Swedbank venter at Rec vil holde kapasiteten på 50 prosent i 2017, dersom ikke etterspørselen tar seg videre opp i 2017.

Dersom polysiliconmarkedet blir bedre enn ventet, ser melgerhuset en oppside for Rec Silicon i 2017.

Rec-aksjen steg rundt 1,5 prosent.

Akastor klar vinner

Den klare vinneren på Oslo Børs tirsdag var Akastor, som var opp over 20 prosent etter en kvartalsrapport som flere analytikere beskriver som sterk. Aksjen sluttet opp 13,2 prosent.

Analysesjef i Carnegie, Frederik Lunde, sier til TDN Finans at Akastor-aksjen trekkes opp av gode kvartalstall, noe som særlig gjelder for MHWirth-virksomheten, samt reduksjon i arbeidskapitalen.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,22 prosent til 639,60 poeng, omsatt for 3.179 millioner kroner.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

- Mye spekulasjoner rundt hva Opec kan få til må møtet i slutten av november
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer svingningene i ojeprisen .
01:39
Publisert:

- Vi her i Miami Gardens avgjør vanligvis om demokratene eller republikanerne vinner Florida
Sorte pastorer busser menigheten til stemmelokalene etter søndagsprekenen.
01:50
Publisert: