Uken starter med en oljepris nede på 48-tallet, og det er blåmandag for riggsektoren. Arctic Securities advarer om potensielle konkurser, kriseemisjonen og annen styggedom.

Arctic venter fortsatt nedtur for riggaksjer de kommende seks til 12 måneder, og peker på en rekke faktorer. Blant dem er mangelen på nye kontrakter, og de få som tildeles er på mellom 250 og 300.000 dollar per dag, en halvering fra toppnivået før oljeprisen kollapset. I tillegg har alle riggselskapene i sine kvartalsfremleggelser påpekt at de fundamentale forholdene i riggsektoren kommer til å forbli utfordrende gjennom 2016.

Arctic advarer om potensielle restruktureringer og konkurser i riggsektoren. Det Houston-baserte riggselskapet Hercules Offshore erklærte nylig om kreditorbeskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11. Ledelsen arbeider med en pakke der 1,2 milliarder dollar i gjeld skal gjøres om til egenkapital. Man trenger ikke være analytiker for å se hva som vil skje med de eksisterende aksjene, de vil vannes ut dramatisk. 

Vantage Drilling kansellerte nylig byggekontrakten for riggen Cobalt Explorer etter at selskapet ikke klarte å skaffe til veie penger til avdraget på 60 millioner dollar med forfall 15. juli. Nå blir det kamp med verftet om hvem som skal ta regningen. Vantage-ledelsen prøver å overbevise aksjonærene om at det skal lykkes med å få tilbake det første avdraget som er betalet. Det er i beste fall naivt. I forrige uke kom også meldingen om Odfjell Drilling skal selge sitt deleide boreskip Deepsea Metro II. Man trenger heller ikke være analytiker for å spå at prisen på dette skipet vil bli historisk lav på dette "salg av høns i regnvær"-prosjektet.

Arctic peker på at det er en økt frykt for emisjoner i riggsektoren. Ocean Rig annonserte tidligere i sommer en emisjon på 200 millioner dollar.

«Andre offshore riggselskaper kan komme til å trenge ytterligere egenkapital, men dette vil selvsagt avhenge av de fundamentale forhold,» skriver Arctic.

Dette er ingen overdrivelse. Det er opplagt at det må flere kriseemisjoner i riggsektoren, spørsmålet er bare når og hvem.

«Det er ingen indikasjoner på et trendskift på kort sikt, men vi tror det er mye dårlige nyheter på bordet og som bør være diskontert i aksjekursen. For store og relativt solide selskaper tror vi risk/reward er mer skjøvet mer mot lang enn kort sikt, og oljeprisen vil være nøkkelen på kort sikt,» skriver Arctic.

 

 

   (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.