Verftaksjen Kværner stiger syv prosent på formiddagen etter at selskapet har levert et overraskende bra resultat for første kvartal. Selskapet tapte i februar kampen om å bygge toppdekket til boreplattformen til Johan Sverdup-feltet. Det var norske Aibel som isteden stakk av med kontrakten på åtte milliarder kroner, trolig på grunn av en bedre leveringsmodell med et større innslag av utenlandsk arbeid. Etter det tunge nederlaget hadde nok de fleste investorer med noen rest av risikoaversjon i behold avskrevet Kværner-aksjen. Aksjen har falt 36 prosent så langt i år og handler på det laveste nivå noensinne. Selskapets egenkapital er priset til 1,5 milliarder kroner.

«Kværner rapporterer en omsetning for første kvartal på 3,5 milliarder kroner, betydelig høyere enn konsensus på 2,5 milliarder kroner, men med en «soft» margin på 2,9 prosent (mot ventet 3,5 prosent),» skriver Pareto.

Meglerhuset er også godt fornøyd med kvartalets ordreinngang på 3,6 milliarder kroner som tar ordreboken til 15,8 milliarder kroner. Henholdsvis 50 og 35 prosent skal utføres i 2015 og 2016.

Kværner hever guidingen for ventet omsetning, men advarer om svake marginer.

«Selskapet kommenterer enkelte muligheter for kontrakter på toppdekk på kort sikt. Fokus er på kostnadskutt og optimering av leveringsmodellen,» skriver Pareto.

Meglerhuset anbefaler hold på aksjen med kursmål åtte kroner. Aksjen handler nå til kurs 5,9 kroner. Pareto har tidligere i mai advart om at dersom Kværner også taper den neste Sverdrup-kontrakten, boligplattformen til seks milliarder kroner, vil dette være ødeleggende for Kværner.

 «Anbudet på Sverdrup-boligplattformen ble levert inn i midten av april og Kværner bør være en sterk konkurrent gitt et sterkt politisk press og ytterligere kostnadskutt. Men SMOE (Singapore-basert selskap, red.anm.) er fortsatt en sterk konkurrent, og et tap av kontrakten vil være ødeleggende for Kværner,» skriver Pareto.

I presentasjonsmaterialet fra Kværner er det ihvertfall intet som tyder på at ledelsen har gitt opp. På kort sikt ser Kværner muligheten for «noen nøkkelprosjekter». På mellomlang sikt, 2016 til 2017, ser ledelsen muligheten for flere prosjekter, men timingen er usikker. På lang sikt, mellom 2015 og 2022, venter ledelsen flere prosjekter som er godt tilpasset Kværners ekspertise.

Så må Kværner-ledelsen satse på at den legendariske økonomien John M. Keynes tok feil da han sa at “In the long run we are all dead».

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.