Kontrafaktisk historiefortelling er stort sett bare noe fjas, men John Fredriksen kan neppe unngå å tenke tanken «hva om» i inkassoselskapet Axactor som han kontrollerer med cirka 30 prosent av aksjene.

Det var 4. februar i år at Axactor meldte at styret hadde terminert diskusjoner om et potensielt bud på selskapet til kurs 22 kroner. Det priset selskapet til 3,4 milliarder kroner. John Fredriksens andel hadde vært 1,1 milliarder kroner.

Men timingen har vært svært uheldig for styret i Axactor. Bare et par uker etter styrets avslag veltet koronakrisen inn over Oslo Børs, og Axactor-aksjen kollapset. Axactor-aksjen har vært spesielt hardt rammet og er ned over 70 prosent så langt i år.

Mens budet priset Axactor til 3,4 milliarder kroner, er selskapet i dag verdsatt til cirka en milliard kroner. Fredriksens andel har sunket i verdi til 300 millioner kroner.

Istedenfor å selge selskapet endte styret med å gjøre en rettet emisjon på 518 millioner kroner til kurs 17,25 kroner den 5. februar. Snakk om å kjøpe katta i sekken. Investorene som kjøpte i emisjonen har hatt en negativ avkastning på over 70 prosent. Aksjene som ble kjøpt for 518 millioner kroner er i dag verdt 165 millioner kroner. Fredriksens selskap Geveran Trading ble tildelt 40 prosent av aksjene i emisjonen.

2. april kom så meldingen om at Axactor-sjef Endre Rangnes hadde fått sparken på dagen av John Fredriksens nye sterke mann i Axactor-styret, styreleder Glen Ole Rødland.

Axactor-styret forklarte i februar termineringen av budet med «en overordnet vurdering av tilbudet, inkludert den indikerte tidslinjen, samt en vurdering av at et bekreftet, endelig tilbud til adekvate betingelser ikke ville materialisere seg «in a timely manner»».

Denne beslutningen tok styret i samråd med sine rådgivere ABG Sundal Collier og BAHR.

Det spørres om denne saken vil havne på rådgivernes "hall of fame" med transaksjonsanbefalinger.

Så skal det sies at styret i Axactor og rådgiverne har trolig rett i at det neppe hadde kommet et bekreftet og tilfredsstillende bud på bordet innen slutten av februar da koronarisen veltet inn over aksjemarkedet. Da hadde den potensielle kjøperen, trolig et PE-fond, uansett trukket budet fortere enn noen kan si covid-19.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.