Asiatiske aksjer er i ferd med å legge bak seg et urolig førstekvartal. Utenlandske investorer har solgt aksjer for nesten 110 milliarder kroner i Japan siden nyttår. Japanske bankansatte vil få sin første lønnsøkning siden 1995.

Den japanske Nikkei-indeksen har falt med over ti prosent siden nyttår. I fjor var japanske aksjer ustoppelige og nøkkelindeksen steg med nesten 60 prosent i løpet av 2014. De siste månedene har nervøsiteten satt inn og verre kan det bli det neste kvartalet.

Nervøst i Japan

Utenlandske investorer flokket til Japan i fjor og en rekke fond kunne takke «Abenomics»-politikken for solid avkastning. I årets ti første uker solgte utenlandske investorer aksjer for netto 1840 milliarder yen (108,4 milliarder kroner).

I løpet av 2013 investerte utenlandske investorer netto 880 milliarder kroner i japanske aksjer. Nervøsiteten har satt inn de siste ukene for og den japanske yenen har ikke fortsatt svekkelsen slik mange spådde ved årsskiftet.

I neste uke økes omsetningsavgiften fra fem til åtte prosent. Målet er å begynne å få kontroll med de offentlige finansene og gradvis redusere gjeldsbyrden. Japanske forbrukere har flokket til kjøpesentre i forkant av skatteøkningen for å shoppe.

Dette har gitt utslag på prisene, ifølge februarstatistikkene som kom i dag. Konsumprisene økte med 1,3 prosent i februar. Detaljomsetningen økte med 3,6 prosent i februar. Samtidig falt forbruket i husholdningene med 2,5 prosent.

- Prisveksten er i tråd med sentralbankens forventningen. De har sagt de forventer en prisvekst på mellom en og 1,5 prosent på kort sikt. Februarstatistikkene støtter dette synet, sier strateg Ryoko Tada hos Nomura i Tokyo.

Målet er å få en prisvekst på to prosent i løpet av 2015. Mange eksperter er skeptiske til om dette lar seg gjøre. Japan har hatt over 20 år med nesten ikke-eksisterende prisvekst.

- Det er tegn på at den underliggende inflasjonen er i ferd med å nå toppen, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Oppsiktsvekkende lønnsøkning

Den japanske arbeidsledigheten falt til 3,6 prosent i februar – et nivå Japan ikke har sett siden 1998. Flere av Japans største eksportselskaper, blant annet Toyota og Hitachi, har økt lønningene siden nyttår på oppfordring fra statsminister Shinzo Abe.

De største finansinstitusjonene, ledet av Mitsubishi UFJ Financial, Sumitomo Mitsui Financial og Mizuho Financial har blitt enige om å øke grunnlønnen med 0,5 prosent fra 1. april for alle ansatte

Sist bankene gav lønnsøkning var for nesten 20 år siden – i 1995, ifølge Japan Times.

- Denne lønnsøkningen er ideell for den japanske økonomien. Den bør utløse økt forbruk. En 0,5 prosent lønnsvekst kan være lite sammenlignet med inflasjonsmålet, men den gjenspeiler trolig banknæringens vekstutsikter, sier analytiker Nana Otsuki hos Bank of America til Bloomberg.

Det japanske regnskapsåret avsluttes førstkommende mandag. Bankene er allerede i havn med sine budsjetter. De tre største bankgruppene hadde budsjettmål om å få et resultat før skatt på 2260 milliarder yen for inneværende regnskapsår.

Etter ni måneder hadde de 2100 milliarder yen i overskudd (rundt 120 milliarder kroner). Dette er det beste resultatet siden de tre såkalte megabankene ble etablert i 2005 og samtidig fikk ryddet opp i gammel moro siden 1980-tallet – med hjelp fra den japanske staten.

Markedene

Jakarta-børsen ligger an til å bli kvartalsvinneren i Asia med en oppgang på 11 prosent siden nyttår. Indonesia har klart å redusere handelsunderskuddet, næringslivet leverer solide resultater og det kommende presidentvalget ligger an til å bli gjennomført uten at vil skape ustabilitet i økonomien.

På de neste tre plassene ligger Manila-børsen med en oppgang på 7,5 prosent, Mumbai-børsen og Bangkok-børsen som begge har klatret med rundt fem prosent.

Bangkok-børsen falt kraftig mot slutten av fjoråret på grunn av store demonstrasjoner mot regjeringen. Uroen har fortsatt. I morgen planlegges det en stor demonstrasjon i Bangkoks gater i håp om å felle statsminister Yingluck Shinawatra og sette inn en midlertidig regjering mens det gjennomføres reformer. Hun har stor støtte hos lojale velger som mener at regjeringen utsettes for et ulovlig kupp iscenesatt av den thailandske eliten og domstolene.

Også i India går det mot valg og nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen har slått tidligere rekorder denne uken.

- Investorer jakter på verdier. Vi har opplevd en rotasjon vekk fra markedene som har prestert best og inn i markeder som har levert dårligere resultater. Dette dreier seg ikke om en langsiktig tilnærming – det er mye mer taktisk, sier investeringsdirektør Simon Grose-Hodg hos LGT Bank til CNBC.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også: Les også: - Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.