Det amerikanske aksjemarkedet utvidet fallet fredag anført av teknologibørsen Nasdaq.

Markedet var tynget av bekymringer for uroen i Ukraina, der USAs visestatsminister John Kerry nå advarer Russland om å holde seg til avtalen som ble inngått i Geneve i forrige uke. Samtidig varsles det strengere sanksjoner av de vestlige maktene anført av USA og EU.

- Russiske tropper bygger seg opp ved det ukrainske grensen, som er nok til å gjøre folk nervøse for hvem som helst som har forretningsvirksomhet i Europa. De store resultatoverraskelsene fra enkelte av teknologiaksjene har ikke vært helt nok til å rive ned bekymringsmuren. Vi har blitt svært følsomme for å ha hatt for manger dager med oppgang, og til slutt må trekke nedover, sier investeringsdirektør Tom Stringfellow i Frost Investment Advisors til Bloomberg.

- Situasjonen i Ukraina ser ut til å bli mer spent, og gjør investorene nervøse. En krig ville være en katastofe for alle, sier forvalter Jacques Porta i Ofi Gestion Privee til Bloomberg.

Internetthandelsgiganten Amazon falt hardt og dro ned Nasdaq-børsen etter å ha varlset et driftsunderskudd i inneværende kvartal. Aksjen var ned 9,5 prosent.

Kredittkortselskapet Visa var også markert ned etter svakere resultater enn ventet. Aksjen endte ned 4,7 prosent.

Også bilprodusenten Ford svekket seg etter skuffende resultater der garantikostnader og dårlige vær trakk ned. Aksjen endte ned 3,1 prosent.

Programvarekonsernet Microsoft trakk imidlertid oppover på bedre resultater enn ventet. Aksjen endte opp 0,4 prosent.

To nøkkelindikatorer viste blandet utvikling fredag.

Den foreløpige PMI-indeksen for tjenester var på 54,2 i april, mens 55,5 var ventet, ifølge TDN Finans. En indeks over 50 indikerer tiltakende aktivtet, og vice versa.

Den endelige amerikanske forbrukertillitsindeksen fra University of Michigan var på 84,1 i april, mens en indeks på 83 var ventet, ifølge TDN Finans.

Nøkkelindeksene på Wall Street ved børsslutt klokken 22.00 norsk tid:


Les også:
Krigsforbryterdomstol vil granske Ukraina
Putin samler venner på Europas høyrefløy

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.