Timingen kunne umulig vært verre. Mandag denne uken tok Collett inn Marine Harvest-aksjen i porteføljen. Onsdag falt aksjen 5,6 prosent etter at Nordea Markets barberte kursmålet på Marine Harvest fra 93,5 til 77 kroner. Nå på formiddagen i dag faller aksjen ytterligere tre prosent.

Dette er krise for Collett som har en inngangsverdi på aksjen på 97,95 kroner. Nå handles aksjen till 90,5 kroner, og avkastningen så langt er negativ med 7,6 prosent. Sentimentet i aksjen akkurat nå er åpenbart negativt, og det er førsteklassepensum for spekulanter at slikt skal man passe seg for. Det vil ikke overraske dersom Collett ved aller første anledning, som er neste mandag, vil vrake Marine Harvest-aksjen fra porteføljen. Ulempen er at da vil det sure kurstapet, som foreløpig kun er et papirtap, bli realisert. Collett har valget mellom å ta tapet så raskt som mulig, og erkjenne at valget av denne aksjen nå var en tabbe, eller å bli sittende og satse på at hans opprinnelige syn om at aksjen er billig etterhvert vil vinne frem.

Det kraftige kursfallet i Marine Harvest ødelegger massivt for den magre avkastningen på 0,7 prosent som Collett-porteføljen hadde generert så langt i år.

Samtidig som Marine Harvest-aksjen faller kraftig, ser vi en klar polarisering mellom laksjeanalytikerne. Nordea er klart negativ til hele sektoren, og i dag nedgraderer SEB aksjen fra kjøp til hold. Kursmålet tas ned fra 106 til 99 kroner.

Meglerhuset mener at forholdet mellom risiko og avkastning ikke er attraktivt nok.

«Selv om vi venter begrenset tilbudsvekst og rekordhøye laksepriser i 2015, mener vi at den nåværende aksjekursen reflekterer solide utsikter», skriver meglerhuset ifølge TDN Finans.

SEB mener konsensus ikke reflekterer fullt ut de økte kostnadene knyttet til fôr, en sterkere dollar og de utfordrende biologiske forholdene, samtidig som laksepriskonsensus vurderes som for optimistisk.

Dette er mye av de samme argumentene som Nordea Markets kom med igår.

Det er fortsatt en overvekt av analytikere som er positive til aksjen.

Blant dem er Pareto som så sent som onsdag utnevnte Marine Harvest og Salmar som førstevalg innen sjømatsektoren. Meglerhuset er, etter å ha studert regjeringens havbruksmelding, overbevist om at det vil være lav tilbudsvekst i Norge i overskuelig fremtid. Det taler for en lavere risiko i sektoren, som etter meglerhusets syn betyr høyere gjennomsnittlig inntjening og høyere multipler.

Pareto har kursmål 117 kroner på aksjen, som gir en oppside på 27 prosent.

«Marine Harvest, som kontrollerer mer enn 20 prosent av det globale tilbudet av laks, er diversifisert både geografisk og gjennom verdikjeden. Aksjen er priset med en EV/EBIT for 2015 på 8,4 og en ventet utbytteyield or 2015-2016 på ti prosent, som vi betrakter som et attraktiv veddemål,» skriver Pareto.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.