Oslo Børs falt mandag og utviklet seg dermed svakere enn de største europeiske børsene, som steg. Marine Harvest og Statoil var blant aksjene som tynget Oslo Børs.

Marine Harvest falt 4,6 prosent etter at selskapet mandag morgen sendte ut en melding hvor de tilbyr alle eiere av konvertible 2018-obligasjoner, med samlet verdi på 350 millioner euro, å konvertere obligasjonene til kontanter og aksjer.

Finansdirektør Ivan Vindheim i Marine Harvest sier til TDN Finans at de ikke vil si noe mer om konverteringstilbudet for betydningen av videre vekst mens konverteringsprosessen pågår.

Statoil falt 1,4 prosent mandag etter å ha sluttet ned 1,9 prosent fredag.

Fulle gasslagre

Credit Suisse skriver i en oppdatering at oppbyggingen av gasslagrene i Europa kan begynne tidligere enn normalt og at prisene vil falle ytterligere i sommer når lagrene er fulle.

Prisene har allerede falt en del i år og meglerhuset mener utviklingen skyldes at kjøpere ønsker å bygge ned sine lagre i påvente av at den olje-linkede gassprisen skal falle, samtidig som at Gazprom har økt flyten av gass for å selge mest mulig før det ventede prisfallet.

Meglerhuset fremhever at dette vil påvirke Statoil ettersom markedet undervurderer det faktum at 30 prosent av selskapets driftsinntekter kommer fra den europeiske gassvirksomheten.

Videre er Statoil mer sensitiv til prisfall enn andre selskaper grunnet en høyere andel spot-pris i Statoils kontrakter. Meglerhuset ser nedside i konsensusestimatene.

RS Platou Markets skriver i en oppdatering mandag at de ikke er overbevist av den seneste tids spekulasjoner om at Statoil kan komme til å kjøpe opp en aktør i det amerikanske skifer-markedet.

Meglerhuset viser at til at de allerede venter at Statoil vil prestere dårligere enn sammenlignbare selskaper i den inneværende nedturen i markedet. Dette gjelder også for selskapets konkurranseposisjon når det kommer til oppkjøp ettersom mangel på fleksibilitet vil holde dem fokusert på å opprettholde utbytte og kutte kostnader, mener meglerhuset.

Samlet sett mener RS Platou Markets at et oppkjøp av EOG er totalt utelukket ettersom selskapet er svært stort og en finansieringsløsning ses som urealistisk. Videre vil ikke eiendelene være innvannende før om to år.

Når det kommer til Whiting er dette en bedre match, men også dette anses som vanskelig å gjennomføre ettersom det øke Statoil gjeld betydelig i en allerede vanskelig situasjon. Eiendelene vil heller ikke være innvannende på lengre sikt ettersom Statoil ikke har fri kontantstrøm til å utvikle disse.

Et oppkjøp av Whiting Petroleum ses som mer logisk med et perseptiv på to år fra nå, «men dette kan være for sent», skriver meglerhuset.

Kinauro

Norsk Hydro steg 1,1 prosent mandag. Den seneste tiden har fokuset i aluminiummarkedet vært rettet mot økt eksport av bearbeidede produkter fra Kina, og fall i prispremien på slike produkter.

Mandag uttalte direktør John Hannagan i Rusal Australia til avisen The Australian at rabatten kinesiske produsenter får ved å eksportere bearbeidede aluminiumprodukter, i motsetning til råvaren, helt tydelig er en kamuflert form for dumping.

Hannagan har bedt australske myndigheter om hjelp for å få temaet på agendaen til World Customs Organization neste møte.

- Vi har ikke gjort noen vurdering av dette annet enn at det antas i bransjen at dette blir gjort for å omgå regelverket, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro til TDN Finans mandag.

Markedet for primæraluminium har lenge vært preget av et tilbudsoverskudd, men i 2014 var det et tilbudsunderskudd på rundt 1.000 tonn. Hydro venter at underskuddet vil vedvare i årene som kommer.

- Hydro har lagt til grunn i sine anslag at summen av eksport og import av primærmetall i Kina er rundt null, sier Molland.

- Telenors risiko øker

Opera Software holder kapitalmarkedsdag i New York 19. mars. Danske Bank Markets skriver i en oppdatering at de holder fast ved kjøpsanbefaling på aksjen før kapitalmarkedsdagen.

Danske Bank Markets venter at hovedfokus vil være på eventuelle økonomiske mål for 2017 og selskapets utsikter for de ulike mobilsegmentene.

Kepler Cheuvreux nedgraderte mandag Telenor-aksjen til «reduser» fra kjøp, men høyner kursmålet til 155 fra 150 kroner pr aksje. Meglerhuset mener at veksten i kontantstrøm fra drift ikke vil følge veksten i omsetning fremover.

Telenor er det fremste vekstselskapet i sektoren, og ser ut til å være godt posisjonert til å være dette også på lang sikt, mener meglerhuset.

Men, kvaliteten på veksten har gått ned, drevet av salg av utstyr og tap på nystartet virksomhet. Dette gjør at vekst i løpende inntjening og kontantstrøm fra drift ventes å henge etter vekst i omsetningen, fremgår det.

Videre vises det til at Telenors opptreden i hjemmemarkedet er «fantastisk», men at markedsrisikoen øker.

Meglerhuset fremhever svak utvikling i Thailand høye oppstartskostnader i Myanmar og India samt mulig risiko knyttet til konsolidering i hjemmemarkedet.

«Vi mener imidlertid at å fortsette å investere for vekst i Asia er det rette valget», heter det.

Telenor har vært en langsiktig «outperformer» og har nylig dratt nytte av en svak krone, skriver meglerhuset.

De frykter at dette vil reverseres i 2015 at selskapet med dette vil prestere svakere enn markedet i 2015, «i det minste til Thailand og kontantstrøm er tilbake

på sporet».

«Vi mener investeringsrisikoen er på nedsiden på kort sikt, men at de langsiktige vekstutsiktene er fornuftige», heter det.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,12 prosent til 610,76 poeng, omsatt for 4,06 milliarder kroner.

Les også: Lakseskrell for Fredriksen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.