Oslo Børs steg mindre enn de fleste andre europeiske børsene tirsdag, tynget av nedgang for Statoil.

Lavere sokkelproduksjon

Tirsdag kom det foreløpige tall fra Oljedirektoratet (OD) som viste en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 1.591.000 fat olje, NGL og kondensat i september, som er ned 344.000 fat per dag sammenlignet med august-produksjonen.

Oljeproduksjonen i september er rundt fire prosent under ODs prognose for måneden og 11 prosent lavere enn september i fjor.

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities mener at dagens svake kursutvikling i Statoil er en følge av de svake produksjonstallene i september på norsk sokkel.

- Det var for så vidt varslet høyt vedlikehold og at Goliat-feltet har vært nedstengt, men fallet i produksjonen for september var kraftigere enn ventet, sier Omdal til TDN Finans.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank mener produksjonstallene for norsk sokkel i september var svært svake.

På grunn av de svake september-tallene kutter Swedbank sitt estimat for Statoils produksjon på norsk sokkel i tredje kvartal 2016 med fire prosent og driftsresultatestimatet for tredje kvartal kuttes med åtte prosent. Meglerhuset fastholder en reduser-anbefaling på Statoil.

IT-grus

Ellers rettes det oppmerksomhet mot Nordic Semiconductor på Oslo Børs tirsdag etter at selskapet la frem en skuffende guiding og svakere enn ventet tall for tredje kvartal.

Analytiker Fredrik Thoresen i SEB viser til at Nordic meldte om lavere veksttakt innen Bluetooth Smart i tredje kvartal, som følge av økende konkurranse.

- Selskapets reduserte guiding for 2016 impliserer et markedsandeltap på om lag 20 prosentpoeng i 2016, mot rundt fem prosent på år over år de to foregående årene, sier Thoresen til TDN Finans.

Selskapet ser nå en omsetning på 54-57 millioner dollar i fjerde kvartal 2016 etter å ha rapportert en omsetning på 52,3 millioner dollar i tredje kvartal, som var negativt påvirket av fire millioner dollar i forsinkede produktleveringer.

Til sammenligning guidet Nordic i sommer en omsetning på 105-120 millioner dollar i andre halvår 2016.

SEB-analytikeren mener fortsatt at konsensusforventninger for Nordic Semiconductor i 2017 er for optimistiske, til tross for at de er redusert med rundt 40 prosent de siste 12 månedene.

Nordic Semiconductor-aksjen sluttet ned 6,3 prosent til 34,50 kroner på Oslo Børs.

Løfter laksemål

Innen oppdrett er Sparebank 1 Markets er ute med en oppdatering på sektoren tirsdag, der analytiker Tore Tønseth løfter kursmålene på oppdrettsaksjene med 10-20 prosent mens anslaget for lakseprisen for 2017 økes til 63 kroner per kilo.

«De siste ukene er det kommet ut tall som indikerer ytterligere tilstramming i tilbudet av norsk laks. Marine Harvests markedsoppdatering mandag bekrefter dette. Vårt base case-scenario er nå 3,5 prosent global tilbudsvekst i 2017, som er ned ett prosentpoeng sammenlignet med tidligere estimat, der norsk laksenæring bidrar med kun én prosent vekst, som er to prosentpoeng under tidligere estimat, skriver Tønseth i oppdateringen.

Analytikeren gjentar sitt positive syn på sektoren og opprettholder kjøpsanbefaling på alle lakseoppdrettsaksjene han har dekning på.

Sjømatsektoren på Oslo Børs sluttet opp 0,64 prosent tirsdag. Marine Harvest endte opp 0,55 prosent tirsdag etter at aksjen sluttet ned 4,1 prosent mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,25 prosent til 633,70 poeng, omsatt for 3.271 millioner kroner.

Les også: Netflix til værs på Wall Street

Ratingbyrå: – Elbilene truer oljenæringen

Valgguru gir Clinton 88,3 prosent vinnersjanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Se DNtv:
Det er ikke bare store penger
Bli med demokraten Jim Thompson når han er ute og engasjerer velgere i et afroamerikansk nabolag i byen Rock Hill,
01:45
Publisert: